Biešu zupa

Ģimenes katls jeb 6 porcijas

Sastāvdaļas
1 glāze sarkano vai zaļo lēcu
4 vidēja lieluma kartupeļi (kartupeļi šai zupai dod lielāku sātīgumu; tos var likt pēc izvēles)
2 vidēja lieluma burkāni
3 vidēja lieluma bietes
1 sīpols
eļļa
melnās sinepju sēklas

dārzeņu buljons
buntīte pētersīļu
dārzeņu garšaugu maisījums (vai citas garšvielas pēc izvēles)
3–4 ķiploka daiviņas

Pagatavošana
Sarīvē uz rupjās rīves daļas burkānus un bietes. Uz pannas uzkarsē olīveļlu un viegli apcep gan bietes, gan burkānus. Tikmēr uzvāra katliņā ūdeni, pievieno ūdenim buljonu un garšvielu maisījumu. Ūdenim pievieno glāzi izvēlēto lēcu un, ja tiek izmantoti kartupeļi, tos sagrieztus pievieno atbilstoši zupas daudzumam. Vāra uz vidēji lielas uguns. Tikmēr bietes un burkāni uz lēnas uguns turpina sutināties pannā. Kad kartupeļi gandrīz gatavi, pievieno katliņā bietes ar burkāniem. Griež nost uguni un liekam vāku virsū.

Atsevišķi jāsacep smalki sagriezts sīpols, smalki sarīvētas ķiploku daiviņas un sinepju sēklas (cep, līdz tās sāk “lekt” pa pannu; nedrīkst pārcept, jo citādi tām būs rūgta garša). Visu liek katlā un samaisa. Pēc tam pievieno sasmalcinātus pētersīļus. Daļu var nolikt malā un pārkaisīt zupiņai svaigā veidā tieši pirms ēšanas.
Pievieno sāli un melnos piparus pēc vajadzības. Protams, arī ar pārējo garšvielu daudzumu jāvariē individuāli pēc savas garšas sajūtas.

Raksti šajā kategorijā:

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *