Lieldienu ēdienkarte

Publicēts Publicēts Receptes, Resursi, Virtuve

Ja esi izvēlējies svinēt dzīvniekiem draudzīgas Lieldienas, var būt grūti izdomāt, ko likt galdā svētkos. Tāpēc jautājām vegānisko recepšu blogeriem, kādas ir viņu Lieldienu ēdienkartes!

Maruta no bloga “Ēdamzāle”

“Domājot par Lieldienu ēdieniem, es domāju par brokastīm, jo manā bērnībā tie vienmēr bijuši rīta svētki. Mūsu ģimenē (tāpat, kā, pieņemu, daudzās citās), šo svētku centrā bija olas un to krāsošana, slēpšana, meklēšana, ripināšana, sišana un ēšana. Man patika viss, izņemot to pēdējo, jo vārītas olas man gluži vienkārši negaršoja. Droši vien tāpēc vēlāk, kad pievērsos vegānismam, man nepavisam nebija grūti Lieldienās olas aizvietot ar avokado, kas man ļoti garšo, turklāt pēc izskata atgādina neliela pūķa olu.

Nevienu svētku jēga nav ēdienā, taču svētku ēdiens viegli piesaista labas atmiņas un patīkamas sajūtas. Tāpēc es avokado uzberu melno sāli, kura smarža un garša atgādina olas  – tā es atceros tāla pavasara rītu, kad virtuves logos spīdēja saule, mēs bijām atradušas gandrīz visas mammas un tēta noslēptās olas un mana dzīves lielākā problēma bija tā, ka māsa ir nokodusi galvu manam šokolādes zaķim. Es atceros to rītu, kad abas gājām mazgāt sejas avotiņā un šūpoties vietējā parkā, pirms tur saskrējušas bērnu rindas. Un es atceros pirmās Lieldienas ar savu nu jau topošo vīru, kad sēdējām uz grīdas vēl tukšā viesistabā, ēdām brokastu maizītes un skatījāmies cīruļputeni aiz loga.

Lai laba gatavošana un skaisti svētki, ko atcerēties nākamgad!”

Marutas ēdienkarte

Edgars no “Eddie’s Plant-based Kitchen”

“Jāsaka godīgi, kopš pārtraucu ēst olas, man Lieldienas ir zaudējušas savu nozīmi, taču zinu, ka daudziem tā nav tikai olu ēšana – daudzās ģimenēs tā ir liela un nozīmīga tradīcija. Ģimenes sanāk kopā, lai nosvinētu šos svētkus, un vegānismam noteikti nevajadzētu būt šķērslim! Šeit ir dažas receptes, kuras man personīgi asociējas ar Lieldienām un kuras diezgan veiksmīgi ir izdevies veganizēt.”

Edgara ēdienkarte

Laine no bloga “The Thriving Vegan”

“Lieldienas vienmēr svinu ģimenes lokā, bet tā kā esmu vienīgais vegāns ģimenē, mūsu Lieldienu galds parasti ir ļoti daudzveidīgs. Man ir paveicies, ka ģimene vienmēr ir gatava izmēģināt manus vegāniskos ēdienu eksperimentus un bieži vien mēs ēdam tikai to, ko es pagatavoju. Tieši tāpēc Lieldienās negatavoju tikai sev, bet gan visai ģimenei.

Mums visiem ģimenē ļoti garšo saldais kartupelis, tāpēc parasti izmantoju to vienā no ēdieniem. Šie cepta saldā kartupeļa salāti un ļoti viegli pagatavojami, veselīgi un garšīgi.

Viens no ēdieniem, ko man ļoti patīk “veganizēt” tieši Lieldienās ir omlete, jo kas gan var būt vēl klasiskāks olu ēdiens. Protams, to nevar īsti nosaukt par omleti, jo tā tiek gatavota no turku zirņu miltiem un olas tur nav stāvējušas pat tuvumā. Bet pieliekot šai omletei melno sāli (kala namak) tā iegūs viegli “olainu” garšu. Melnā sāls ir unikāla ar to, ka daudziem atgādina izteiktu olu smaržu un garšu.

Pati jau sen vairs neesmu olu fans, tāpēc nealksu kopēt to garšu, tomēr melnā sāls ir labs veids, kā pārsteigt mājiniekus un parādīt, ka mums visiem zināmās smaržas un garšas ir pieejamas dažādās formās. Lai vai kā, šī vegāniskā omlete ir ļoti garšīga, sātīga un ideāli piemērota lēnām Lieldienu rīta brokastīm. Pēc oriģinālās receptes šo omleti pasniedzu ar tahini mērcīti, bet man tā ļoti garšo arī ar Marutas “skābā krējuma” mērci, kas gatavota no indijas riekstiem un skābo kāpostu sulas.

Visbeidzot, manas ģimenes iecienītākais Lieldienu deserts ir banānu kēksiņi. Tos jau vairākus gadus cepam ne tikai Lieldienās, bet arī citos svētkos un brīvdienu rītos. Gatavai kēksiņu mīklai parasti vēl pievienoju sēklas, sakapātus riekstus vai saldētas ogas, kas tajā brīdī atrodamas virtuvē.

Priecīgas Lieldienas!”

Laines ēdienkarte

Vēl dažas idejas
  • Mūsdienās Lieldienas, protams, ir arī lieli šokolādes svētki. Vegānisku tumšo šokolādi atradīsi jebkurā veikalā, bet īpašākas šokolādes, piemēram, balto vai “piena” šokolādi, meklē specializētajos veikalos.
  • Tradicionāli Lieldienās ēd apaļus ēdienus. Kā būtu, piemēram, pankūkas ar apaļām odziņām un apaļas maizītes ar apaļām dārzeņu šķēlītēm brokastīs?
  • Dažādus olu ēdienus ir viegli veganizēt. Pamēģini, piemēram, pavlovas kūciņas vai omleti! Arī Lieldienu pashas vegāniskā versija ir vienkārši pagatavojama.

Vegan.LV mērķis ir veicināt dzīvniekiem, veselībai un videi draudzīga uztura popularitāti Latvijā, nodrošinot teorētisku un praktisku informāciju par vegānisma dažādajiem aspektiem. Vai vēlies piedalīties Vegan.LV veidošanā? Raksti mums uz info@vegan.lv!