Kaņepju piens un biezpiens

Kaņepju sēklas ir viens no lieliskākajiem olbaltumvielu un neaizstājāmo taukskābju avotiem, un tās audzē tepat Latvijā. Sēklas garšo labi, piemēram, salātos, pupiņu pastētēs un maizē, bet vai zināji, ka no tām var gatavot arī pienu un pat biezpienu?

Sastāvdaļas:
500 ml kaņepju sēklu
1,5 l ūdens
garšvielas pēc izvēles (vari pievienot saldinātāju, vai tieši otrādi – šķipsniņu sāls)

Vajadzīgie rīki:
blenderis vai virtuves kombains
siets
bieza marle

Pagatavošana:

Kaņepju piens

  1. Pirms gatavošanas sēklas var mērcēt 6-12 stundas vai diedzēt vienu diennakti, lai tās būtu vieglāk maļamas. Jo sīkākās daļiņās sēklas izdodas malt, jo vairāk sanāk biezpiena.
  2. Samaļ sēklas kopā ar ūdeni ar rokas blenderi, blenderi vai virtuves kombainā. Daži rokas blenderi darbojas labāk, ja ūdeni pievieno pakāpeniski. Ja rīcībā ir maļamais, ar ko malt sēklas miltos bez ūdens, samaļ sēklas un pievieno ūdeni gataviem miltiem.
  3. Ielej šķidrumu caur ļoti biezu sietu vai sietā ieliktu marli ūdenspeldē. Jo mazāk ūdenspeldē nokļūst kaņepju mizu gabaliņu, jo baltākā krāsā būs biezpiens. Ūdenspeldē ir gatavs kaņepju piens, kuru var izmantot tāpat kā visus citus augu pienus. Neizmet arī sietā palikušo vērtīgo sēklu masu – to var pievienot dārzeņu kotlešu masai, maizes mīklai vai paštaisītam humusam.

Kaņepju biezpiens

  1. Vāri kaņepju pienu ūdenspeldē 10-15 minūtes, kamēr veidojas kunkulīši un šķidrums kļūst caurspīdīgs.
  2. Ieliec sietā marli un ielej masu sietā.
  3. Pievieno vēlāmās garšvielas, apsien marli ap kaņepju masu un uzliec virsū slogu. Atstāj vismaz uz pusstundu. Jo ilgāk biezpiens stāv zem sloga, jo stingrāka masa kļūst.

Ilgi stāvējusi masa atgādina tofu, un to var lietot tofu vietā dažādās receptēs, bet mazāku laiku stāvējusi masa pēc konsistences vairāk atgādina biezpienu. To var ēst pie kartupeļiem vai uz maizes vai lietot biezpiena vietā, piemēram, uz plātsmaizēm vai biezpiena plācenīšos. Mīkstu masu var lietot arī kā mērci, piemēram, frī kartupeļiem, tai pievienojot dažādas garšvielas. No masas notecējušo šķidrumu var lietot ūdens vietā, piemēram, vārot putru vai cepjot pankūkas vai maizi.

Receptes autore ir Vegan.LV redaktore Annika. Viņa ir mācījusies agroekoloģiju un interesējas par kulturāli, sociāli, ētiski un ekoloģiski ilgtspējīgām pārtikas ķēdēm. Viņai garšo meža mellenes, itāļu ēdieni un dzērieni ar šampanieti.

Neapēd Zemeslodi!

Kā Tev garšoja pagatavotā maltīte? Dalies ar rezultātiem savā Instagram, ietagojot @vegan_lv!