Kraukšķīgie “Hasselback” kartupeļi ar pētersīļu pesto

Publicēts Publicēts Bezglutēna, Pamatēdieni, Receptes

Ir ļoti daudz veidu, kā pagatavot kartupeļus. Brīžos, kad gribas kaut ko interesantāku par tik ierastajiem uz pannas ceptajiem vai vārītajiem kartupeļiem, izmēģini šos “Hasselback” jeb vēdekļa formā ceptos kartupeļus. Tie ir kraukšķīgi un pateicoties smalkajiem iegriezumiem – kartupeļi bagātīgi uzsūc garšvielas, kuras tiem tiek pievienotas cepšanas laikā.

Šie kartupeļi lieliski garšo kopā ar pētersīļu pesto, kas ir gatavota no ķirbju sēkliņām, ķiplokiem, citrona un sausā rauga pārslām. Bet, ja šī pesto sastāvdaļas tev nav pa rokai vai arī nav īstais pētersīļu sezonas laiks, pasniedz “Hasselback” kartupeļus ar jebkuru citu tevis iecienītu mērci.

Sastāvdaļas

4 porcijām

“Hasselback” kartupeļiem:

  • 8 vidēja lieluma kartupeļi (ar miziņu, mazgāti)
  • 4 ēd.k olīveļļas
  • daži zariņi svaiga rozmarīna (vai 1 ēd.k kaltēta rozmarīna)
  • liela šķipsna sāls un piparu

Pētersīļu un ķirbju sēkliņu pesto:

  • 2 glāzes sagrieztu pēterīļu (bez cietajiem kātiņiem)
  • 3 ēd.k ķirbju sēklu
  • 3 ēd.k sausā rauga pārslu
  • 3 ēd.k extra virgin olīveļļas
  • 2 ēd.k citrona sulas
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 1/4 tējk. sāls
  • 7 ēd.k ūdens (mazāk vai vairāk – atkarībā no vēlamās konsistences)

Pagatavošana

  1. Liec sildīties cepeškrāsni uz 200°C. Katrā kartupelī veic smalkus iegriezumus, apmēram 3 – 4 mm biezumā. Griezienus veic tik dziļi, lai 1/3 no kartupeļa apakšējās daļas paliktu vesela (svarīgi, lai kartupelis turētos kopā).
  2. Liela cepamā trauka apakšu ieziež ar olīveļļu un saliec tajā kartupeļus. Rozmarīna lapiņas (bez cietajiem kātiņiem) pamīšus ievieto starp kartupeļu iegriezumiem. Pārklāj karupeļus ar 2 ēd.k olīveļļas un pārkaisi tos ar sāli un pipariem.
  3. Cep kartupeļus 30 minūtes (šajā brīdī kartupeļu iegrieztās šķēlītes sāks “atdalīties” viena no otras, veidojot lielākas spraugas). Ātri izņem kartupeļus no cepeškrāsns un pārklāj ar atlikušajām 2 ēd.k olīveļļas.
  4. Cep kartupeļus papildus 30 minūtes līdz kartupeļu maliņas ir kraukšķīgas un kartupeļos var viegli iedurt dakšiņu (cepšanas laiks ir atkarīgs no kartupeļu lieluma – mazāki kartupeļi būs jācep īsāku laiku, bet lielāki ilgāku).
  5. Kamēr kartupeļi cepas, pagatavo pētersīļu pesto. Visas pesto sastāvdaļas (izņemot ūdeni) ievieto blenderī vai virtuves kombainā. Blenderē, pa ēdamkartotei pievienojot ūdeni, līdz iegūst isamērā vienmērīgas konistences mērci (konsistencei nav jābūt perfekti vienmērīgai). Nogaršo pesto un pievieno papildus sāli vai ūdeni konsistencei, ja nepieciešams.
  6. Pasniedz tikko ceptus “Hasselback” kartupeļus kopā ar pētersīļu pesto.

Links uz oriģinālrecepti: http://thethrivingvegan.com/hasselback-potatoes/

Receptes autore ir The Thriving Vegan bloga autore Laine Rūdolfa. Ar augu valsts uzturu viņa iepazinās pirms sešiem gadiem, izmēģinot 30 dienu vegānisko izaicinājumu. Lainei patīk kaķi un viņai ļoti garšo kafija un falafels.