Lipekļa burvestība

Sastāvdaļas

  • kārtīgs izvārīta lipekļa (seitana) gabals (tāds, lai visiem pietiek; recepti sk. šeit vai citur — pēc savas izvēles)
  • kokosriekstu piena bundža
  • konservēti ananāsi
  • laims
  • citronzāles stiebriņš
  • karijs (svētkos var atļauties nopirkt labu kariju, nevis SantaMaria, un NOTEIKTI neizmantojiet lētos maisiņus par padsmit santīmiem)
  • kumīns, koriandra sēklas, muskatrieksts un jebkas cits sirdij tīkams no austrumniecisko garšvielu džentlmeņa komplekta
  • kriksītis čili pipara (tā izmēru, tāpat kā karija daudzumu, nosaka katra gatavotāja asuma izjūta)
  • pāris daiviņas ķiploka
  • sojas mērce
  • sāls un svaigi malti melnie pipari
  • iemīļotākā eļļa cepšanai

Pagatavošana

1.    Sagriež lipekli jebkādas formas mazos gabaliņos, sasmalcina citronzāli, čili, ķiploku.

2.     Sasmalcinātās sastāvdaļas ber pie lipekļa, pierīvē laima mizu (visu), uzber sāli un melnos piparus, pārlej ar pāris karotēm sojas mērces un izspiež sulu no puslaima; visu kārtīgi samaisa un atstāj uz pusstundu, lai garšas sadraudzējas.

3.     Uzkarsē pannā eļļu, pievieno kariju un piestā saberztas koriandra un kumīna sēklas (ja virtuvē un nekur citur mājā neatrodas piesta, tad minētās sēklas gluži tāpat kā kanēļa standziņas un kardamona pākstis liek eļļā cepties pirmās, līdz tās sāk izdot visādas skaņas — tas parasti neaizņem vairāk par minūti) un rīvētu muskatriekstu, pasilda astoņaskomatsčetrdesmitdivas sekundes jeb līdz sāk smaržot, un liek klāt iemarinējušos lipekli, rūpīgi izkasot visus garšaugu kriksīšus no bļodas pannā, kā arī pievieno konservēto ananāsu gabaliņus (par ananāsu šķidruma nokļūšanu pannā var neuztraukties, to pat var apzināti nedaudz pieliet).

4.     Uz lielas uguns kādu brīdi visu maisa, līdz lipekļa gabaliņi sāk apcepties brūni.

5.     Nu ir laiks pievienot kokosriekstu pienu, sagaidīt, līdz uzburbuļo, uzlikt vāku un samazināt uguni līdz minimumam.

Godīgi sakot, laiku neuzņēmu, un, rosoties pa virtuvi, laika izjūta pazūd, bet domāju, ka vairāk par 15 minūtēm tas viss nesautējās.

6.     Beigās pagaršo/piekoriģē sāļumu, pārber ar sakapātiem pētersīļiem un/vai svaigiem koriandra zaļumiem (kinzu), izspiež atlikušā puslaima sulu (to var darīt arī vēlāk tieši šķīvī) un atstāj zem vāka 5 min atpūsties.

7.     Pasniedz, pārlejot pāri iemīļotākajiem rīsiem.

Autors: Guntis Sarkanis

Raksti šajā kategorijā:

3 thoughts on “Lipekļa burvestība

  1. Evita on

    Sakiet lūdzu kur Rīgā var iegādāties kviešu lipekli un cik aptuveni tas varētu maksāt? Ļoti šī recepte mani ieinteresēja, bet tās galveno sastāvdaļu pat nezinu kur lai nopērk.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *