Nevardarbīgās maizītes

Sākotnēji rakstīt par vegāniskām maizītēm šķita pavisam banāli un lieki, tomēr atradās gana daudz iemeslu to darīt.

Pirmkārt, maizītes ir supervienkāršs veids kā ātri mazināt izsalkumu: ja gadījies aizgulēties, kad jādodas piknikā, kad jācienā negaidīti viesi utt. Nekāda raķešzinātne jau tā nav, tomēr ir radies bēdīgs priekšstats par apkārtējo iztēles un improvizācijas spējām šajā sakarā.

Otrkārt, bieži ir dzirdēts aplams uzskats, ka jebkurā maizē ir dzīvnieku izcelsmes sastāvdaļas. Lai gan dažos maizīgos izstrādājumos (cik zinu, diemžēl arī visās (?) smalkmaizītēs) ir olas un reizēm krējums vai citi govju piena produkti, vairums maižu ir vegāniskas.

Treškārt, vienkārši bija telefonā sabildējušies vairāki šādi veidojumi, ko gribējās parādīt citiem.

Lūk, pāris spontāni maizīšvarianti, kas likās, ka labi izskatās. Un iepriekš atvainojos par tomātu īpatsvaru.

Vienkārši kā 2+2=4: tomātu un gurķu maizītes ar augu tauku margarīnu. Dažus tādus var veikalos atrast, arī dažādas kvalitātes. Virsū sāls, pipari un zaļumu kaudze. Apakšā šoreiz kaut kāda graudu maize. Mazais padomiņš: ja tomāts slapina un pil, margarīnu (vai kas nu uzsmērējies) ar naža galu sarūto, lai sula sasūcas pa spraugām maizē.


Humosa saldskābmaizītes ar tomātu, gurķu-sinepju salātu pickučiem (tie dzeltenie) un obligāto baziliku, kas ir radīts būt kopā ar tomātiem. Un humoss vispār ir uhh, ar tādu varētu līdz pasaules malai iet, lai gan saka, ka mājās gatavotais mēdz būt daudz gardāks.

 

Tomāts un cepts kabacis. Kabaci pirms cepšanas izvārta mannā vai kama miltos. Varbūt tikpat labi der arī smalkie milti vai zirņu milti. Mēles norīšanas risks pastāv arī ceptu baklažāna šķēļu gadījumā. Sāli, kariju un citas garšvielas un garšaugus pievieno pēc patikas, intuīcijas vai horoskopa prognozes.

Zemesriekstu sviestā izbārstītas mellenes. Te var 8754302 veidos variēt ar ogām, augļu šķēlēm (banāni!), sēkliņām un drupinātiem riekstiem. Ziemā – zaptes uz zemesriekstu sviesta starp grauzdētām maizes šķēlēm. Līdzīgām izdarībām der arī vegānu šokokrēmi, piemēram, apberot visu ar magoņu vai sezama sēkliņām.

 

Avokado! To nedrīkst aizmirst pamēģināt zem tomātšķēlēm vai sulīgas sarkanpaprikas gabaliņiem. Tāpat ar salātlapu, ko var uzklāt pāri jebkurai maizītei lielākam sulīgumam. Ja klāsi apakšā, konstrukcijas stabilitāte būs vairāk apdraudēta, nekā tad, ja tomāts vai kas cits ir pielipināts uz šķēles uzziestajam. Apakšā rupjmaize un vegānmargarīns.

 

Te galvenajā lomā ir kaņepju pavalgs, kas ir tumši brūns un traki barojošs. Šoreiz pa virsu svaigs sīpols un negaršīga baltā paprika. Pēc nobildēšanas gan apēdās ar veco labo tomātu.

Šo parādi var turpināt ilgi un dikti, piemēram, ar franču tostermaizēm, ķiplokgrauzdiņiem, ceptām sēņu cepurītēm, lēcu vai zirņu kotletēm, seitanu un neskaitāmām visa iepriekš minētā kombinācijām sendvičos, bet par to citreiz.

Un vispār!

Raksti šajā kategorijā:

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *