Paštaisīta kastaņu “orecchiette” pasta ar salvijas pesto

Publicēts Publicēts Pamatēdieni, Receptes

Dažus svaigus itāļu pastas veidus ir ļoti viegli taisīt mājās pat bez pastas pagatavošanas aparāta. Viens no šādiem veidiem ir “orecchiette” jeb “austiņas”. Pavisam īpašu, saldu garšu šim ēdienam dod kastaņu milti. Tos var iegādāties Rīgā veikalā “Rudra”. Ja kastaņu milti nav pa rokai vai tie liekas pārāk saldi ēdienam, var pastas mīklu taisīt arī tikai no kviešu miltiem – tad mazliet jāeksperimentē ar daudzumiem, jo kastaņu milti ir smalkāki par kviešu miltiem.

Sastāvdaļas

4 porcijas

Kastaņu “orecchiette” pasta:

  • 300 g kastaņu miltu
  • 150 g kviešu miltu
  • 1 tējk. sāls
  • 300 ml ūdens

Salvijas pesto:

  • apmēram 25 svaigas salvijas lapas
  • 50 g valriekstu
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 5–6 ēd.k. olīveļļas
  • sāls, pipari, rauga pārlas pēc garšas

Dekorēšanai un cepšanai:

  • 8 lielas un biezas salvijas lapas
  • rapšu eļļa

Pagatavošana

  1. Samaisa bļodā kastaņu miltus, kviešu miltus un sāli. Pievieno ūdeni palēnām, nepārtraucot mīcīt mīklu. Mīklai jābūt stingrai, lai no tās var veidot dažādas formas, bet tā nedrīkst būt sausa. Bļodai uzliek vāku un ieliek ledusskapī uz stundu.
  2. Kamēr mīkla dzesējas ledusskapī, sablenderē pesto sastāvdaļas – salvijas lapas, valriekstus, ķiploka daiviņu un olīveļļu. Pagaršo un pievieno sāli, piparus un rauga pārlas pēc garšas.
  3. Izņem mīklu no ledusskapja un veido no tās garas desiņas apmēram mazā pirkstiņa biezumā. Liek lielu katlu ar ūdeni vārīties. No mīklas desiņām griež apmēram 0,5 cm biezus gabaliņus. To vidū spiež dobīti ar īkšķi. Neļauj gatavajiem mīklas gabaliņiem salipt kopā. Kad ūdens sāk vārīties, pievieno šķipsnu sāls un ieber apmēram ceturtdaļu no “orecchiette” vārīties. Pasta ir gatava, kad tā uzpeld ūdens virspusē. Uzpeldējušo, gatavo pastu nosmeļ ar putu karoti.
  4. Uz pannas sakarsē rapšu eļļu. Salvijas lapas fritē no abām pusēm un gatavas lapas noliek uz dvieļa. Ieber vārītos “orecchiette” pannā un cep karstā salvijas eļļā pāris minūtes.
  5. Uz katra šķīvja liek “orecchiette” un salvijas pesto un dekorē ar fritētām salvijas lapām.

Receptes autore ir Vegan.LV redaktore Annika. Viņa ir mācījusies agroekoloģiju un interesējas par kulturāli, sociāli, ētiski un ekoloģiski ilgtspējīgām pārtikas ķēdēm. Viņai garšo meža mellenes, itāļu ēdieni un dzērieni ar šampanieti.