Pelēko zirņu falafeli

Publicēts Publicēts Pamatēdieni, Receptes

Kad pievērsos vegānismam, ļoti bieži sastapos ar vārdu “falafels” – falafeli kebabos, sendvičos, burgeros utt. Tradicionāli  falafelus gatavo no turku zirņiem. Nolēmu šo recepti nedaudz latviskot un izvēlēties tepat Cēsīs audzētus pelēkos zirņus. Protams, arī cepti sīpoli un ķimenes šķiet neatņemama sastāvdaļa šai receptei. Šie falafeli ļoti labi iet klāt kartupeļu ēdieniem, štovētiem kāpostiem, dārzeņu sautējumiem un, protams, arī kebabiem un cita veida ‘’junkfood’’.

Sastāvdaļas
  • 500g vārītu pelēko zirņu
  • 2 vidēja lieluma sīpoli
  • 1 ēd.k. grauzdētas, maltas ķimenes
  • 1/3 glāzes kviešu miltu
  • sāls pēc garšas
  • sula no 1/2 citrona
  • 300ml rapšu eļļas

 

Pagatavošana
  1. Zirņus liek virtuves kombainā un samaļ līdz veidojas nevienmērīga, graudaina masa. Pārber masu bļodā.
  2. Smalki sakapā sīpolus un liek uz pannas cepties (bez sāls), līdz zeltaini brūni. Ļauj sīpoliem atdzist un tad pievieno zirņiem.
  3. Pievieno visas pārējās sastāvdaļas izņemot eļļu un kārtīgi samīca ar rokām.
  4. Liek mīklu ledusskapī atdzesēties vismaz uz 30 minūtēm. Tad ripina mazas, valrieksta lieluma bumbiņas.
  5. Liek mazā katliņā karsēties eļļu (līdz 190°C). Kad eļļa uzkarsusi cep falafeļus līdz tie paliek tumši brūni. Tad liek krāsnī caursildīt 180°C uz 10 minūtēm.

Receptes autors ir pavārs Edgars Sanders. Viņš ir veltījis savu dzīvi tam, lai iemācītos gatavot tīru, garšīgu, augu valsts ēdienu, kas var piepildīt ar pozitīvu enerģiju, likt pasmaidīt un atvērt prātu kam jaunam. Viņa receptes var atrast angļu valodā Facebook lapā “Eddie’s Plant-Based Kitchen”.