Produktu vārdnīca

Publicēts Publicēts Receptes, Virtuve

Atklāj jaunas garšas un augu valsts produktus ar mūsu specializēto produktu vārdnīcu! Aktuālāko informāciju par to, kurā veikalā kurš produkts atrodams, sameklē Facebook grupā “Vegan Latvia“.

AUGU PIENS UN KRĒJUMS

Augu izcelsmes pienus un krējumus ražo, piemēram, no auzām, sojas, rīsiem, mandelēm, sezama un kaņepju sēklām. Pienus var nopirkt jebkurā veikalu ķēdē un krējumus lielākajos veikalos, turklāt pienu ir viegli pagatavot arī mājās, piemēram, no auzu pārslām vai no mandelēm.

AGARAGARS

Agaragars jeb agars ir no sarkanajām jūras aļģēm ražota stabilizējoša viela, ko izmanto dzīvnieku izcelsmes želatīna vietā, piemēram, desertos. To var nopirkt lielākajos Rimi, Stockmann un vegāniskās pārtikas un eko veikalos, piemēram, veikalā “Dabas stacija” vai “Biotēka”.

AQUAFABA

Aquafaba ir turku zirņu un pupiņu bundžiņu šķidrums, no kā var cept bezē cepumus un kūkas, gatavot majonēzi vai izmantot olu vietā dažādos ēdienos. Lasi vairāk par olu aizvietotājiem šeit!

HUMOSS

Tuvo Austrumu tradicionālais ēdiens humoss ir no turku zirņiem gatavota pastēte. Smērē uz maizītēm un lavaša rullīšos, izmanto mērču pagatavošanā, ēd ar dārzeņiem – iespējas ir ļoti daudzveidīgas! Humoss ir nopērkams lielākajā daļā veikalu, bet ir arī viegli pagatavojams mājās.

KŪPINĀTĀ PAPRIKA

Kūpinātā paprika ir īpaši spāņu virtuvē cienīta garšviela, kas dod ēdieniem kūpinājuma garšu. Garšo lieliski, piemēram, rīsu ēdienos, ar kartupeļiem, vai seitana mīklā. Visbiežāk kā kūpināto papriku pārdod papriku ar kūpinājuma aromātu, bet īsto kūpināto papriku meklē specializētos garšvielu veikalos, piemēram, Rīgā veikalā “Spice House”.

MARGARĪNS

Augu tauku margarīnu var izmantot sviesta vietā uz maizes, cepšanā un konditorejas izstrādājumos. Sameklē margarīnu, kas satur tikai augu taukus un nesatur dzīvnieku izcelsmes D3 vitamīnu, piemēram, Rīgā veikalā “Dabas stacija”.

MELNAIS SĀLS

Vēlies atteikties no olām, taču patīk to garša un smarža? Tad šis sāls tev ir tieši laikā. Pievieno to ēdieniem, lai panāktu olu garšu, piemēram, pagatavojot tofu omleti.

RAUGA PĀRSLAS

Nejaukt ar parasto raugu! Rauga pārslas tiek ražotas no neaktīva rauga, un tām ir riekstu un siera garša. Šīs pārslas derēs vegāniskās siera mērcēs un gandrīz jebkurā ēdienā, kura garšu vēlies padarīt pilnvērtīgāku.

SEITANS

Seitans tiek gatavots no kviešiem un tā tekstūra ir ļoti līdzīga gaļai. Seitans satur daudz olbaltumvielu un to var izmantot liellopa vai vistas gaļas vietā. Seitanu var iegādāties, piemēram, Rīgā veikalā “Dabas stacija” vai pasūtīt no “Veggo”.

SOJAS GRANULAS, GABALIŅI UN FILEJAS

Sojas granulas, filejas un citus sausos sojas produktus ražo no teksturētām sojas pupiņām. Teksturēto soju var nopirkt lielajos Rimi, bet labākās cenas un plašāku piedāvājumu atradīsi specializētos veikalos, piemēram, sojas veikalā Rīgā Gogoļa ielā 13. No teksturētās sojas var gatavot, piemēram, garšīgu sojšļiku!

ŠĶIDRIE DŪMI

Šķidrie dūmi tiek iegūti, sadedzinot koksni un novadot dūmu aromātu ūdenī. Sķidrie dūmi dod kūpinājuma garšu, piemēram, vegāniskām kotletēm, sieriem vai desām. Tos var nopirkt Rīgā veikalā “Stockmann” un lielākajos Rimi.

TAHINI

Tahini ir ideāls kalcija avots vegāniskā uzturā! Tā ir viegli grauzdētu sezama sēklu pasta, ko tradicionāli izmanto, piemēram, humusa gatavošanā. Pamēģini to pielikt klāt arī salātu mērcēm vai zupām, ziest uz maizēm vai ēst tāpat, piemēram, ar burkāniem!

TEMPE

Tempe ir tradicionāls Āzijas ēdiens, ko gatavo, fermentējot sojas pupiņas vai citus pākšaugus vai graudaugus. Tas ir līdzīga tofu, taču ar atšķirīgu tekstūru. Tempe ideāli derēs receptēs, kurās jāaizstāj gaļas produkti.

TOFU

Tofu ir no sojas pupiņām ražots produkts, ko veikalā var nopirkt ar dažādām garšām. Tas satur daudz olbaltumvielu, maz tauku un lieliski iederas veselīgā uzturā. Gatavojot tofu, neaizmirsti to iemarinēt vai apcept ar garšvielām, jo pašam par sevi tam nav izteiktas garšas.

VEGĀNISKA MAJONĒZE

Gatavu vegānisku majonēzi “Sojalita” uz sojas pupiņu bāzes var atrast lielajos Rimi un tā garšo tikpat labi kā ierastā majonēze! Majonēzi var ļoti vienkārši gatavot arī pats! Vegāniska majonēze der visādās receptēs ierastās majonēzes vietā.

VEGĀNISKS SIERS

Mēs zinām, ka daudziem cilvēkiem īpaši grūti ir atteikties no siera. Labas ziņas: arī Latvijā nu vari nopirkt sieru, kas pagatavots tikai no augu valsts produktiem. To vari atrast specializētājos veikalos un visos lielajos pārtikas veikalos Pamēģini gatavot, piemēram, Jāņu sieru no Indijas riekstiem arī mājās!

Raksta autore ir Vegan.LV redaktore Annika. Viņa ir mācījusies agroekoloģiju un interesējas par kulturāli, sociāli, ētiski un ekoloģiski ilgtspējīgām pārtikas ķēdēm. Viņai garšo meža mellenes, itāļu ēdieni un dzērieni ar šampanieti.