Sagaidot pavasara sauli – 5 vieglas un veselīgas smūtiju receptes

Publicēts Publicēts Bezglutēna, Brokastis, Receptes

Ar pirmajiem sildošajiem pavasara saules stariem mūsu organisms arvien vairāk sāk pieprasīt veselīgas, dārzeņiem un augļiem bagātas maltītes, kurās ir uzmundrinošs vitamīnu daudzums, kas ne tikai palīdz cīnīties ar zināmo pavasara nogurumu, bet arī uzlabo kopējo pašsajūtu. Tomēr, ja laika ēdiena pagatavošanai nav daudz, tad lūk, šeit nāks palīgā smūtiju veselīgās un ātrās receptes, un jāatzīst, ka tās ir dievišķīgi gardas! Līdz ar to, piedāvāju trīs vieglas, vegānas, baudāmas un vitamīniem bagātas smūtiju receptes tieši šim laikam!

  1. Ogu un mango pavasara veldze

fvdvsd

Mango ir ne tikai mutē kūstošs salds un dievīgi baudāms auglis, bet arī pilns ar vērtīgām uzturvielām, kas nepieciešamas tieši ar pirmajiem saules stariem! Tas satur daudz A, C, E vitamīna, kalciju, dzelzi, magniju un mangānu, tādējādi palīdzot izvairīties no saaukstēšanās. Labvēlīgi iedarbojas uz gremošanas traktu, uzlabo vielmaiņu (līdz ar to ir lielisks palīgs tievējot)  un imūnsistēmu, stiprina sirdi un asinsvadu sistēmu utt.!

  • 1 glāze kokosriekstu piena
  • 1 banāns un 1 mango (nomizoti un sagriezti)
  • Sauja ogu (pēc izvēles)

Apvienot sastāvdaļas blenderī un blendēt līdz masai ir krēmveida konsistence.

 

  1. Veldzējošais spinātu mohito

 dvds

Spināti, zināms, ir viens no bagātākajiem dzelzs avotiem, tomēr tiem piemīt arī daudzi citi vērā ņemami vitamīni un lieliskas īpašības. Tajos ir A, C, P, PP, K, B2(!), B6 un E vitamīns, beta karotīns, pantotēnskābe, folijskābe, kalcijs, magnijs, cinks un vēl citi. Uh! Turklāt spināti satur arī daudz olbaltumvielu – šai jomā augu valstī pārākas ir vien pupas un zirņi. Tiem piemīt arī īpašība veicināt audu reģenerāciju un augšanu, tāpēc tos iesaka atveseļošanās periodos.

  • ½glāze sojas piena (der arī auzu, rīsu, mandeļu piens)
  • 1 saldēts banāns (nomizots, sagriezts)
  • 1 glāze spinātu
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakta (pēc garšas)
  • svaigi spiesta sula no ½ laima
  • ½ tase svaigu piparmētru
  • ledus gabaliņi

Apvienot sojas pienu, banānu, spinātus, vaniļas ekstraktu un laima sulu ātrgaitas blenderī. Pievienot piparmētras un četrus vai piecus ledus gabaliņus. Blendēt līdz masai krēmveida konsistence. 

  1. Burkānu-apelsīna smūtijs

 kkk

Burkāna un apelsīna apvienojums būtībā ir dubultota B, E, C, PP grupu vitamīnu deva. Savukārt apelsīni satur arī svarīgu devu šķiedrvielu, kalciju, fosforu un citu vērtīgu vielu, un burkānos ir līdz 16% balastvielu, kas veicina gremošanas trakta darbību un uzlabo vēdera izeju.

  • 1 glāze svaigas burkānu sulas (mājās gatavota vai bioloģiskā, ja iespējams)
  • 1 organisks apelsīns, mizots
  • 1 sauja spinātu
  • 1 līdz 2 saujas ledus

Apvienot burkānu sulu, sagrieztu apelsīnu,spinātus un sarīvētu ingveru blenderī. Blendēt vidējā ātrumā apmēram 30 sekundes. Pievienot ledu un vēl pāris sekundes blendēt visu masu kopā.

 

  1. Kokosriekstu-banānu smūtijs ar kaņepju sēklām.

 fbfbfdb

Kaņepju sēklas ir ne tikai slavenas ar tās dažādajiem izmantošanas veidiem, bet arī lielisks organisma labsajūtas spēcinātājs, turklāt tās ir bagātas ar E vitamīnu. Kaņepju sēklas ir pilnvērtīgs olbaltumvielu avots, jo tās satur visas neaizvietojamās aminoskābes, kā arī tā nodrošina veselīgu alternatīvu zivij. Kaņepju eļļa ir viens no atzītākajiem neaizvietojamo taukskābju (Omega-3 un Omega-6) avotiem. Turklāt šo taukskābju attiecība ir perfekti piemērota cilvēka ķermenim.

  • 1 glāzekokosriekstu ūdens
  • 1 tējkarote kakao pulvera
  • 1 saldēts banāns (nomizots, sagriezts)
  • 3 ēdamkarotes kaņepju sēklu.

Apvienot visas sastāvdaļas blenderī un sablendēt līdz masai ir krēmveida konsistence. Kad smūtijs gatavs, to var dekorēt ar banānu gabaliņiem un kaņepju sēklām.

 

  1. Vaniļas piena-banānu kokteilītis

dvdsv

Banāns – patiešām iemīļota un visaptveroši iecienīta dabas velte.  Tas satur pietiekamu ūdens daudzumu – 75%, cukura – 20%, kā arī maigas šķiedrvielas, olbaltumvielas, fermentus, ēteriskās eļļas, kāliju, dažnedažādus vitamīnus un provitamīnu A.  Saturošo šķiedrvielu dēļ banāns kalpo kā lielisks līdzeklis, lai uzlabotu zarnu darbību. Turklāt banāni ir bagāti ar B vitamīnu, kas palīdz nomierināt nervu sistēmu. Būtībā – superauglis! Tomēr, izvēloties banānus, ir ieteicams izvēlēties tos gatavā stadijā, kā jau jebkuru citu augli, jeb tad, kad uz tā mizas sāk parādīties brūni punktiņi – šie banāni būs labvēlīgāki sagremošanai.

  • ½ tase maiga tofu
  • 1 glāze vaniļas sojas piena
  • 1 saldēts banāns (nomizots, sagriezts)
  • ½ ēdamkarote zemesriekstu sviesta

Apvieno sastāvdaļas blenderī. Blendēt apmēram vienu minūti, līdz izveidojas viendabīga masa. Enjoy!

Papildus piedevas smūtijiem!

  • Linsēklas
    Daudz šķiedrvielu, olbaltumvielu, un omega-3 taukskābju.
  • Kviešu dīgsti
    Viena ēdamkarote – viens grams šķiedrvielu.
  • Saulespuķu sēklas
    Izmanto lobītās sēklas magnija un selēna uzrāvienam.
  • Čia sēklas
    Bagāts šķiedrvielu un proteīnu avots, lai kontrolētu cukura līmeni asinīs.

Autore: Anete Ezera