Saldā kartupeļa braunijs ar zemesriekstu sviesta virpuli

Publicēts Publicēts Kēksi un mafini, Receptes, Saldie

Saldais kartupelis garšo gandrīz visiem. Bet vai tu esi to kādreiz izmantojis desertu gatavošanā? Lai gan varētu šķist, ka vārdi “saldais kartupelis” un “braunijs” ir pilnīgi nesaderīgi, šajā kombinācijā slēpjas kaut kas patiesi maģisks.

Tā kā saldais kartupelis patiešām ir salds un izvārot kļūst krēmīgs, tas desertos var lieliski aizstāt daļu no saldinātājiem un taukvielām. Tieši tāpēc šis saldā kartupeļa braunijs ir ne tikai neticami gards un sātīgs, bet arī veselīgs.

Šī recepte ir izturējusi daudzu augu valsts uztura skeptiķu testu. Ja tev top kāda mājas ballīte, saldā kartupeļa braunijs taviem viesiem neliks vilties.

Sastāvdaļas

Pagatavo 12 braunija gabaliņus (19 x 25 cm)

  • 1 liels saldais kartupelis (apmēram 700 g), nomizots
  • 1 glāze auzu miltu (der arī kviešu vai speltas milti)
  • 1/3 glāzes kakao pulvera
  • 1/4 glāze sakapātu valriekstu (nav obligāti)
  • 1/4 glāze sakapātas tumšās šokolādes (vismaz 70% kakao saturs)
  • 10 sulīgas dateles (izmantoju Rimi “Juicy dates”, ja izmanto žāvētās, izmērcē tās karstā ūdenī 20 min)
  • 4 ēd.k kļavu sīrupa (vai agaves nektārs)
  • 3 ēd.k cepamā olīveļļa (rafinētā) (vai kokosriekstu eļļa)
  • 1 tējk. malta kanēļa
  • 1/2 tējk. malta ingvera (nav obligāti)
  • šķipsniņa sāls
  • 3 ēd.k zemesriekstu sviesta (izmantoju Rimi I Love Eco)

Pagatavošana

  1. Saldo kartupeli sagriez nelielos gabaliņos un tvaicē vai vāri aptuveni 15 līdz 20 minūtes, līdz kartupelis kļūst pilnībā mīksts.
  2. Liec karsēties cepeškrāsni uz 180°C. Bļodā ieliec tvaicēto saldo kartupeli, auzu miltus, kakao pulveri, dateles, olīveļļu, kļavu sīrupu, sāli, kanēli un ingvera pulveri. Blenderē ar rokas blenderi līdz iegūsti vienmērīgu un krēmīgu konsistenci. Ja tev nav rokas blenderis, liec visas sastāvdaļas virutves kombainā vai parastajā blenderī, un maisi masu tajā.
  3. Iemaisi sakapāto tumšo šokolādi un valriekstus. Labi samaisi un masu pārliec 19 x 25 cm vai līdzīga lieluma traukā, kas ir izklāts ar cepamo papīru. Ar karoti vai nazi “nogludini” braunija virspusi.
  4. Pa virsu braunijam lej zemesriekstu sviestu un, izmantojot nazi, ar apļveida kustībām to lēnām iejauc braunija virspusē līdz iegūsti zemesriekstu sviesta virpuļus.
  5. Ievieto brauniju cepeškrāsnī un cep 35 minūtes līdz braunijs iegūst tumši brūnas maliņas. Kad braunijs ir izcepties, izņemt to no cepeškrāsns un ļauj tam atdzist istabas temperatūrā (braunijs var būt viegli silts, bet ne karsts). Kad braunijs ir atdzisis, izmantojot cepamā papīra malas, izcel to no trauka un sagriez gabaliņos.

Links uz oriģinālrecepti: http://thethrivingvegan.com/sweet-potato-brownies/

Receptes autore ir The Thriving Vegan bloga autore Laine Rūdolfa. Ar augu valsts uzturu viņa iepazinās pirms sešiem gadiem, izmēģinot 30 dienu vegānisko izaicinājumu. Lainei patīk kaķi un viņai ļoti garšo kafija un falafels.