Vegāniska šokolādes kūka

Biskvīta sausās sastāvdaļas

  • 190 g kviešu miltu
  • 40 g kakao pulvera
  • pustējkarote sāls
  • tējkarote dzeramās sodas
  • 165 g cukura

Biskvīta šķidrās sastāvdaļas*

  • 60ml ruma
  • 180ml apelsīnu sulas vai kafijas (rada nelielas izmaiņas smaržā un garšā)
  • pustējkarote vaniļas esences (nav obligāta)
  • 5 ēdamkarotes neitrālas eļļas (piemēram, vīnogu kauliņu, rapšu eļļa)
  • 1 ēdamkarote ābolu etiķa

Pildījumi

Krēmus var taisīt, tā teikt, uz aci un vadoties pēc garšas.  Konkrētā kūka bija šokolādes-apelsīnu noskaņās.

Aptuvenas sastāvdaļas

Šokolādes krēmam

  • ceturtdaļa no vidēja izmēra jebkura salda un cepšanai piemērota ķirbja
  • kakao pulveris (ja tīk, var lietot karoba pulveri)
  • sula no apmēram četriem apelsīniem
  • kokosriekstu piens (lieto, ja krēmu nepieciešams šķidrināt. Atkarīgs no ķirbja mitruma un sulas daudzuma)
  • ēdamkarote ruma
  • pūdercukurs vai kāds cita netrālas garšas saldinātājs (šinī gadījumā sasmalcināts tumši brūnais cukurs)

Mandarīnu/apelsīna džemam**

  • 3 apelsīni vai 6-8 mandarīni (var droši likt abus)
  • cukurs pēc garšas, šoreiz apmēram 2 ēdamkarotes
  • ūdens

Kūkas pārklājums-glazūra

  • ~­150 g tumšās šokolādes
  • kokosriekstu piens (jebkurš tauku procents)

Gatavošanas gaita

Bļodā ieber un samaisa visas sausās biskvīta sastāvdaļas. Izsijā caur sietu.

Citā bļodā ielej un samaisa visas šķidrās biskvīta sastāvdaļas. Tad sauso sastāvdaļu bļodas vidū izveido bedrīti un ielej šķidrās sastāvdaļas. Rūpīgi samaisa kopā un lej kūkas formā ar noņemamām malām. Etiķis aktivizē dzeramo sodu, tādēļ pēc sajaukšanas kūka aši jālej formā un jāliek krāsnī, lai tā cepoties paceltos. Cep 20 cm cepamajā pannā ar noņemamām malām un izklātu cepamo papīru 180 grādu temperatūrā apmēram 22 minūtes. Pirms griešanas nepieciešams pilnībā atdzesēt, citādi kūka būs grūti griežama un juks gabalos.

Ja kūku taisa no četrām kārtām, pirms sauso un šķidro sastāvdaļu sajaukšanas tās sadala divās daļās un izcep divus atsevišķus biskvītus, ko vēlāk sagriež uz pusēm. Ja ir vēlme ietaupīt laiku, droši var cept vienu biskvītu un pēcāk sagriezt tikai trijās daļās; vai arī, ja kūku gribas lielāku, t.i., augstāku, var dubultot receptes daudzumus un izcept divus biskvītus, ko pēcāk sagriež uz pusēm.

Šokolādes krēms

Ķirbi sagriež mazos gabaliņos, liek vai nu starp folijas gabaliem, vai, vislabāk, caurspīdīgajā cepšanas maisā. Cep krāsnī, 180 grādos apmēram 15 minūtes atkarībā no gabaliņu lieluma. Maisa priekšrocības – nekas neapdeg, ķirbis cepas vienmērīgāk un process notiek ātrāk.

Kad ķirbis izcepies, to liek bļodā kopā ar daļu apelsīnu sulas, sablenderē līdz vienmērīgai masai un izkāš caur sietu. Vadoties pēc garšas, pievieno kakao, atlikušo apelsīnu sulu, kokosriekstu pienu, saldinātāju un rumu. Blenderē līdz krēmīgai konsistencei un sev tīkamai garšai.

Džems

Tik vien tā darba, cik nomizot augļus, sagriezt mazos gabaliņos un kopā ar cukuru un nedaudz ūdens likt katliņā sildīties. Ik pa laikam jāpavaktē, taču “vāra”, līdz augļi mīksti. Ja nepieciešams, regulē saldumu un notecina lieko škidrumu. Sablenderē līdz vienmērīgai masai.

Kad biskvīts izcepts, atdzesēts un sagriezts, kūku kārto kārtās ar pildījumiem.

Kā pēdējo katliņā liek šokolādi kopā ar kokosriekstu pienu un sakausē pašķidrā masā. Ar to pārlej jau izveidoto kūku.

Piezīmes:

*Biskvīta šķidro sastāvdaļu, šajā gadījumā kafijas un apelsīna sulas, vietā var izmantot dažādus šķidrumus. Piemēram, sojas pienu, kafiju, ūdeni, utml. Atkarībā no tā, kādu kūku gatavo.

**Ja džemu gribas ar rūgtumiņu, vārot augļiem var pievienot nedaudz augļu miziņas. Taču pirms tam, miziņa jāvāra trīs reizes pa 10 minūtēm. Tas, lai atbrīvotos no sīvā rūgtenuma.

***Lai iegūtu līdzenākas biskvīta malas un virsmu bez t.s. uzkalniņa, ap cepamo formu jāapliek saslapināts audums. Proti, kādam vecam virtuves dvielim nogriež malu divu cepamo pannu augstumā, saloka uz pusēm, saslapina un ar saspraužamajām adatām nostirprina ap pannu. Cepoties notiek fizikas brīnumi ar temperatūru.

Vēl garšīgas variācijas ir šokolāde+karamele+kafija, šokolāde+kafija, šokolāde+ingvers+apelsīns. Iesakām ļauties fantāzijai!

Receptes autors: Liene Zaķe.

Raksti šajā kategorijā:

2 thoughts on “Vegāniska šokolādes kūka

  1. Kristaps on

    Ieteiktu palasīt par cukura ietekmi uz cilvēka organismu, ņemot vērā, ka šajā receptē cukurs ir būtiska sastāvdaļa. Baltais cukurs lēnām sagrauj cilvēka veselību.

    Piem. šeit – http://nancyappleton.com/141-reasons-sugar-ruins-your-health/

    http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/10559671/Sugar-is-as-dangerous-as-alcohol-and-tobacco-warn-health-experts.html

    http://www.nytimes.com/2011/04/17/magazine/mag-17Sugar-t.html?pagewanted=all&_r=0

    http://www.goodreads.com/book/show/5261610-pure-white-and-deadly

    http://markbunn.com.au/sugar/

    https://www.google.lv/webhp?sourceid=chrome-instant&rlz=1C1CHMO_lvLV514LV514&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=avoid+white+sugar+

    Patiesi veselīgs dzīves iekļauj dabīgas pārtikas lietošanu ikdienas uzturā, pareizā laikā, kas ir pareizi pagatavota. Nepietiek tikai ar gaļas atteikšanos vien :)

    • Arta on

      Tu nopietni? Ja es gribu es ēdu kūku, ja negribu neēdu. Nevajag būt tik aizspriedumainiem, jo viens kūkas gabals reizi mēnesī mani nenogalinās, tāpat, kā vegāniska kūka nevienu nav nogalinājusi jau tās būtībā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *