Zirņi ar smeķi

Publicēts Publicēts Bezglutēna, Pamatēdieni, Receptes, Uzkodas

Svētki jau pavisam tuvu! Pārsteidz visus svinētājus ar šo Ziemassvētku klasikas augu spēka pilno versiju! Receptes autore ir Maruta no bloga “Ēdamzāle”.

Sastāvdaļas

  • 300 g lielo pelēko zirņu
  • 1 baklažāns
  • 150 g cietā tofu
  • 2 lieli sīpoli
  • 4 ēd.k. saulespuķu sēklu
  • 2 ēd.k. sojas mērces
  • 1-2 tējk. kūpinātās paprikas pulvera
  • 2 tases ūdens, kurā vārījušies zirņi
  • 1 tase kokosriekstu piena
  • Eļļa cepšanai

Pagatavošana

  1. Zirņus noskalo, pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj uz nakti mērcēties.
  2. Izmērcētos zirņus noskalo, ber katlā, pārlej ar aukstu ūdeni un vāra, līdz tie mīksti (40-60 min). Sāli (pēc garšas) pieber tikai pēdējās vārīšanās minūtēs. Zirņus nokāš, pietaupot 2 tases vārīšanās ūdens – tas vēlāk noderēs mērcei.
  3. Baklažānu nomizo un sagriež nelielos kubiciņos, tāda paša izmēra kubiciņos sagriež arī tofu. Sīpolus nomizo un sagriež “pusmēnestiņos”.
  4. Pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus, līdz tie sāk nedaudz apbrūnēt.
  5. Nelielā temperatūrā apgrauzdē saulespuķu sēkliņas, pa laikam tās apmaisot.
  6. Pannā uzkarsētā eļļā apcep tofu, līdz tas kļūst zeltains.
  7. Lielā pannā liek apcepto baklažānu, saulespuķu sēkliņas un tofu. Pievieno sojas mērci un maisot apcep dažas minūtes. Pievieno kokosriekstu pienu, zirņu vārīšanās ūdeni, kūpināto papriku, kārtīgi samaisa un uzkarsē.
  8. Pelēkos zirņus pasniedz, bagātīgi pārlejot ar mērci.

Šo un vēl citas lieliskas receptes vari atrast recepšu bukletā “Augi un draugi: Ziemassvētku receptes”. Lejupielādē bukletu: http://dzivniekubriviba.lv/lv/materiali