Cik liels ir tava šķīvja nospiedums?

Vegāna atstātais šķīvja nospiedums jeb CO2 izmešu daudzums, kas rodas pārtikas produktu ražošanā, ir gandrīz divreiz mazāks nekā vidēja gaļēdāja šķīvja nospiedums. Tā secināts neatkarīgā pētniecības projekta “Shrink that footprint” jeb “Samazini pēdas nospiedumu” pētījumā. Tajā salīdzināti pieci uztura veidi: gaļas ēdienu cienītāja, vidējā gaļēdāja, cilvēka, kas nelieto liellopa gaļu,
veģetārieša un vegāna uzturs. Vērā ņemts CO2 izmešu daudzums ražošanas un piegādes procesā.

Rezultāti liecina, ka gaļas ēdienu cienītājs ir atbildīgs par 3,3 tonnām CO2 izmešu, bet vegāns — par 1,5 tonnām, pieņemot, ka abi dienā patērē 2600 kcal enerģijas.

Pārtikas produkti pētījumā iedalīti deviņās grupās:
• liellopa gaļa un jēra gaļa;
• vistas gaļa, zivis, cūkgaļa;
• piena produkti;
• graudaugi un to produkti;
• dārzeņi;
• augļi;
• eļļas;
• saldumi, uzkodas, cukurs;
• dzērieni.

Aprēķini tika veikti, mērot CO2 izmešus uz vienu kilokaloriju katrā pārtikas produktu grupā. Lai gan lielākā uzmanība pievērsta pārtikas ražošanai, vērā ņemta arī produktu kaloritāte un tas, cik lieli ir šīs produktu grupas zaudējumi pārtikas piegādes ķēdē un mājsaimniecības atkritumos.

Secināts, ka ievērojami lielāku CO2 izmešu daudzumu rada liellopa gaļas un jēra gaļas patēriņš, kā arī augļu, piena produktu un vistas gaļas, zivju un cūkgaļas patēriņš. Savukārt vismazāko CO2 izmešu daudzumu rada graudaugi, eļļas un saldumi. Šie produkti ir kalorijām bagāti, un ar to patēriņu nav saistīti lieli piegādes ķēdes zaudējumi un atkritumu daudzums.

Jāņem vērā arī tas, ka katrā pārtikas produktu grupā dažādiem produktiem CO2 izmešu līmenis var atšķirties, piemēram, siltumnīcā audzētiem tomātiem tas var būt pat piecas reizes augstāks nekā atbilstošajā sezonā laukā audzētajiem. Kartupeļu CO2 izmešu daudzums ir ievērojami mazāks nekā citiem dārzeņiem, bet ar siera patēriņu saistītais izmešu daudzums ir lielāks nekā pienam. Pats labākais veids, kā samazināt savu šķīvja nospiedumu CO2 izmešu jomā, ir pievērsties vegāniskam uzturam, lietojot pārsvarā sezonālos augļus un dārzeņus, kā arī samazinot pārtikas atkritumus.

Avots: http://shrinkthatfootprint.com/food-carbon-footprint-diet

Raksti šajā kategorijā:

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *