Banānu kēksiņi ar šokolādes glazūru

Šie banānu kēksiņi ir manas ģimenes ātro desertu favorīts. Tie ir viegli pagatavojami un ar bagātīgu banānu garšu.

Šajā receptē ļoti svarīgi ir izmantot nogatavinātus banānus. Tie ir gatavi, kad uz miziņas ir redzami mazi, brūni punktiņi. Gatavi banāni ir saldi un mīksi, tāpēc tie ļauj receptei pievienot mazāk cukura un taukvielu nekā parasti.

Kēksiņi lieliski garšo arī bez glazūras, tomēr banāni un kausēta šokolāde ir viena fantastiska garšu kobinācija!

Sastāvdaļas

Pagatavo 15 kēksiņus

  • 1 1/2 glāzes pilngraudu speltas miltu (derēs arī pilngraudu vai parastie kviešu milti)
  • 4 mazi (vai 2 lieli) gatavi  banāni
  • 1/2 glāzes brūnā cukura (vai baltā cukura)*
  • 1/2 glāzes augu piena (ja galīgi nav, vari iztikt arī ar ūdeni)
  • 1/3 glāzes olīveļļa (vai kokosriekstu eļļa)
  • 1 tējk. cepamā pulvera
  • 1 tējk. kanēļa
  • šķipsniņa sāls
  • viena tāfelīte (100g) vegāniskas tumšās šokolādes
  • variācijai gatavai mīklai pievieno sauju sēkliņu, auzu pārslu, sakapātus riekstu vai saldētu ogu (bānāni un mellenes ir lieliska kombinācija)

* Vari aizstāt arī ar kļavu sīrupu vai agaves nektāru, bet tad pievieno nedaudz mazāk augu piena.  

Pagatavošana

  1. Sakarsē cepeškrāsni uz 180°C. Lielā bļodā nomizotus banānus un ar dakšiņu saspaidi tos putrā (tekstūrai atstājot mazus gabaliņus).
  2. Pievieno miltus, cukuru, cepamo pulveri, kanēli un sāli. Visu kārtīgi samaisi.
  3. Pievieno mitrās sastāvdaļas – augu pienu un eļļu. Kārtīgi samaisi, līdz iegūsti vienmērīgu mīklas konsistenci. Šajā brīdī iemaisi papildus sastāvdaļas, ja tādas ir  – sēklas, sakapātus riekstus vai saldētas ogas. Mīkla ir jābūt vairāk biezai nekā šķidrai. Ja tā šķiet par šķidru, pievieno pāris ēdamkarotes miltu.
  4. Pildi mīklu kēksiņu formās, katru formu piepildot līdz aptuveni 3/4. Liec cepties 20 līdz 25 minūtes, līdz kēksiņi ir zeltaini brūni.
  5. Kad kēksiņi atdzisuši, izkausē tumšo šokolādi ūdens peldē un iemērc katra kēksiņa augšpusi šokolādē, izveidojot bagātīgu glazūru.

Links uz oriģinālrecepti: http://thethrivingvegan.com/vegan-banana-muffins/

Receptes autore ir The Thriving Vegan bloga autore Laine Rūdolfa. Ar augu valsts uzturu viņa iepazinās pirms sešiem gadiem, izmēģinot 30 dienu vegānisko izaicinājumu. Lainei patīk kaķi un viņai ļoti garšo kafija un falafels.

Neapēd Zemeslodi!

Kā Tev garšoja pagatavotā maltīte? Dalies ar rezultātiem savā Instagram, ietagojot @vegan_lv!