ReceptesVirtuve

Jāņu ēdienkarte: iesaka Beāte Ligere

Man Jāņi ir par dabas skaistuma svinēšanu. Bez alus, bez pārēšanās, bez skaļas ballītes. Ja Jāņus vēlos pavadīt patiesi dabai draudzīgi, dodos uz mežu, pļavu, jūru un pavadu laiku klusumā, vienkārši baudot. Vasaras saulgriežos daba ir tās absolūtā briedumā, un tāda tā ir tikai pāris nedēļas gadā. Ja nu lielāka svinēšana tomēr ir ieplānota, pirmkārt, lielisks veids kā izvairīties no ēdiena pārpalikumiem un liekas pārēšanās ir maltīšu plānošana. Iepērkos tā, lai pietiek un tā, lai produktus var pagatavot vairāk kā vienā veidā. Otrkārt, plastmasas trauku vietā vienmēr izmantoju traukus no virtuves – gan skaistāk, gan dabai draudzīgāk.


Saldā kartupeļa pica
Jāsaka godīgi, šī pica izskatās diezgan šika, bet patiesībā tā ir ļoti vienkārši pagatavojama un neprasa daudz pūļu. Tātad — pūļu maz, ieguvums liels!
Saldo kartupeli vienmēr pagatavoju vairākām dienām uz priekšu un to darīt iesaku arī tev. Salieku cepeškrāsnī tik, cik lien, un neapēsto uzglabāju ledusskapī. Pirms gatavošanas atliek vien saspaidīt ar pārējām sastāvdaļām un likt cepties.
Šajā receptē ar piedevām kā parasti — izmantot var visu, ko sirds kāro! Derēs viss, kas piestāv pavisam viegli saldajai picas pamatnei. Es izvēlējos zaļo zirnīšu un spinātu mērcīti/biezeni. Garša fantastiska!

Sastāvdaļas picas pamatnei:
1 vidēja izmēra, iepriekš pagatavots saldais kartupelis
2 ēdamk. tapiokas cietes
¾ glāzes augu pārslu
½ tējk. sodas
½ tējk. sāls

Sastāvdaļas biezenim:
5 saujas spinātu
Glāze zaļo zirnīšu
2 ēdamk. rauga pārslu
Šķipsniņa sāls
2 ēdamk. olīveļļas
1 ēdamk. citrona sulas

Pagatavošana:

  • Auzu pārslas liek blenderī un sablendē līdz iegūta miltiem līdzīga konsistence. Miltiem pievieno tapiokas cieti, sodu, sāli un rūpīgi samaisa.
  • Saldo kartupeli saspaida biezenī un pievieno miltu maisījumam. Rūpīgi maisa līdz iespējams izveidot savstarpēji viegli līpošu mīklas bumbu. Ja mīkla neturas kopā, pa neliela daudzumam pievieno ūdeni.
  • Iegūto mīklu izrullē vēlamajā formā (es to saspaidīju ar rokām, var izmantot 2 cepamā papīra loksnes un izrullēt starp tām). Liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 190°C uz 10 minūtēm. Pēc tam mīklas pamatni apmet otrādi un cep vēl 10 minūtes.
  • Pagatavo biezeni: spinātus, zaļos zirnīšus, rauga pārslas, sāli, olīveļļu un citrona sulu liek blenderī un blendē līdz iegūta vienmērīga konsistence un skaisti zaļa krāsa.

Sātīgā sēklu maizīte
Pagājušajā gadā viens no maniem lielākajiem atklājumiem bija sēklu maizīte, kuras pagatavošanai nav nepieciešami ne milti, ne raugs, ne jebkāda cita “klasiskā” sastāvdaļa. Šī maizīte ir aromātiska, sātīga un ļoti labi turas kopā bez jebkādiem īpašiem “palīgiem” no malas.

Sastāvdaļas:
2 glāzes auzu pārslu
1 glāze ķirbju sēklu
½ glāze saulespuķu sēkliņu
2 ēdamk. maltu linsēklu
2 ēdamk. veselu linsēklu
1 ēdamk. čia sēklu
2 tējk. sāls
2 glāzes ūdens

Pagatavošana:

  • Visas sastāvdaļas liek bļodā, aplej ar ūdeni, rūpīgi samaisa un atstāj 4 līdz 12 stundas ledusskapī ievilkties.
  • Kad masa savilkusies ar ūdeni, to apmaisa vēlreiz un liek maizei paredzētā formā, iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī, 200°C uz aptuveni 60-80 minūtēm.
  • Kad maizīte ieguvusi viegli brūnu, cietu garoziņu, ņem ārā no cepeškrāsns, izņem no formas un ļauj pilnībā atdzist.

Sezonas ogu un auzu pārslu tarte
Dienās, kad nav garastāvokļa ņemties ar krēmīgām kūkām, bet kārojas kāds foršs, kūkai pielīdzināms kārums, lieliski noderēs šī ogu un auzu pārslu tartes recepte.
Šoreiz izmantoju saldētas kazenes, bet, ja ledusskapī aizķērušies ķirši, upenes, mellenes vai citas ogas — derēs arī tās. Atkarībā no ogu dabiskā salduma līmeņa pievieno dateles vai dateļu sīrupu.

Sastāvdaļas:
250 g auzu pārslu
100 g šķidras kokosriekstu eļļas
1 tējk. sāls
400-500 g saldētu ogu
2 ēdamk. tapiokas cietes
5 lielas dateles
Dateļu sīrups (pēc izvēles)
1 glāze ūdens

Pagatavošana:

  • Lai pagatavotu pamatni, blenderī liec 200 g auzu pārslu un sablendē līdz iegūta miltiem līdzīga konsistence.
  • Iegūtajiem miltiem pievieno 85 g kokosriekstu eļļas, ½ tējk. sāls un maisa līdz no mīklas iespējams izveidot bumbu. Ja mīkla drūp, palēnām, pa pāris ēdamkarotēm pievieno ūdeni. Ūdeni pievieno tik daudz līdz mīkla kļuvusi viegli izrullējama.
  • Mīklu vienmērīgi izklāj cepšanas veidnē, sānos izveidojot nelielas maliņas. Ja pamatnes masa nav jūtami eļļaina no pievienotās kokosriekstu eļļas, cepšanas veidni iepriekš ieteicams nedaudz ietaukot.
  • Lai pagatavotu pildījumu, sauju izvēlēto ogu liek blenderī, pievieno tapiokas cieti, ½ glāzi ūdens, dateles un blendē līdz iegūta vienmērīga masa.
  • Saldētās ogas (nav nepieciešams atkausēt) izkārto uz iepriekš sagatavotās mīklas pamatnes. Ogas vienmērīgi pārlej ar sablendēto ogu un tapiokas cietes masu.
  • Lai pagatavotu drupačas, blenderī liek 50 g auzu pārslu, 15 g kokosriekstu eļļas un viegli sablendē. Drupačas var būt nevienmērīgas. Iegūtās drupačas vienmērīgi pārber pāri ogām.
  • Tarti liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī, 180°C uz 40-50 minūtēm.
  • Papildus saldumam pāri var pārliet pāris ēdamkarotes dateļu sīrupa. Lai garšo!

Vairāk Beātes Ligeres radīto recepšu atradīsi viņas blogā thisisbeate.com!

Neapēd Zemeslodi!

Kā Tev garšoja pagatavotā maltīte? Dalies ar rezultātiem savā Instagram, ietagojot @vegan_lv!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.