ReceptesVirtuve

Jāņu ēdienkarte: iesaka Kristīne Bergfelde

Tā kā vados pēc vegāniska dzīvesveida un uztura jau vairākus gadus, Jāņu atzīmēšana ar vegānisku ēdienu nav nekas jauns un neierasts. Turklāt šobrīd vegāniskas opcijas var atrast prakstiski jebkam, tāpēc nevienam nevajadzētu baidīties, ka svētki varētu neizdoties garšīgi, jo būs vēl garšīgāk! Šoreiz sojšļiku atstāšu kāda cita ziņā, bet pati padalīšos ar pīrādziņu, Jāņu siera un vasarīgas drumstalu plātsmaizes receptēm.


Pīrādziņi
Pīrādziņi ir neatņemama svinību sastāvdaļa, ko tu atradīsi uz jebkura svētku galda jebkurā sezonā, tai skaitā arī Līgo vakarā. Tikai šoreiz ar vegānisko malto gaļu!

Sastāvdaļas mīklai:
660 g kviešu miltu
1 ēdamk. sausā rauga (7 g)
2 tējk. cukura
1 tējk. sāls
400 ml augu piena
120 ml margarīna
Eļļa cepšanai un bļodas ieziešanai

Pildījumam:
1 iepakojums Meatless Farm maltās gaļas (aptuveni 350 g)
1 sīpols
200 ml dārzeņu buljona

Pagatavošana:

  • Vispirms sagatavo mīklu. Sajauc kopā sausās sastāvdaļas un samaisa.
  • Katliņā uzkarsē augu pienu, pievieno margarīnu un izkausē. Ļauj atdzist līdz 40°C vai istabas temperatūrai.
  • Pievieno augu pienu un izkausēto margarīnu sausajām sastāvdaļām un kārtīgi samaisa.
  • Viegli pārkaisa galda virsmu ar miltiem, liek uz tās mīklu un izmīca apmēram 5-10 minūtes.
  • Ieziež bļodu ar eļļu, liek tajā mīklu, pārklāj ar sausu dvieli un liek kādā siltākā vietā uz apmēram 1-2 stundām, līdz mīkla kļuvusi apmēram divreiz lielāka.
  • Kamēr mīkla briest, sagatavo pildījumu. Sagriež sīpolu smalkos gabaliņos, uz vidējas uguns uzkarsē pannā eļļu un apcep sīpolus, līdz tie kļuvuši mīksti. Pievieno malto gaļu, saspaida to smalkāk un apcep vēl apmēram 10 minūtes, ik pa laikam apmaisot.
  • Pārlej visu ar dārzeņu buljonu un pasautē vēl kādas 10 minūtes, līdz tas ir izgarojis un uzsūcies. Ļauj maltajai gaļai atdzist.
  • Ņem mazu mīklas pikucīti, izklāj to uz galda ovāla formā un liek tā vidū apmēram 1 ēdamk. sagatavotā pildījuma. Aizloka to ciet un liek uz pannas, kurā ieklāts cepampapīrs. Iesaku galda virsmu nedaudz pārbērt ar miltiem, lai mīkla neķertos klāt.
  • Atkārto procesu ar visu mīklu un pildījumu un liek sagatavotos pīrādziņus cepties cepeškrāsnī uz apmēram 15-20 minūtēm 180°C, līdz tie ir apbrūnējuši.

Ķimeņu siers
Vistuvākā Jāņu siera versija, izmantojot turku zirņu miltus. Super vienkārša, ātra un maciņam draudzīga vegāniska siera recepte, kas nesatur ne glutēnu, ne riekstus.

Sastāvdaļas:
50 g turku zirņu miltu
2 ēdamk. rauga pārslu
½ tējk. sāls
1 tējk. sinepju pulvera
1-2 ēdamk. ķimeņu
2 ēdamk. ābolu etiķa
1 tējk. miso pastas
120+100 ml ūdens

Pagatavošana:

  • Sajauc kopā miltus, rauga pārslas, sāli, ķimenes un sinepju pulveri. Izmaisa, lai viss būtu vienmērīgi sajaucies.
  • Pievieno 120 ml ūdens un izmaisa, līdz masa kļuvusi vienmērīgi šķidra.
  • Pievieno ābolu etiķi un miso pastu. Atkal samaisa.
  • Uzkarsē katliņā 100 ml ūdens un pagaida, līdz sāk burbuļot. Pievieno sagatavoto siera masu, maisa bez apstājas līdz iegūst stingru un biezu konsistenci.
  • Liek to trauciņā, kas viegli ieziests ar eļļu, un izlīdzina vienmērīgā kārtā.
  • Ļauj atdzist apmēram 30 min līdz 1 stundai, līdz tas kļuvis stingrs.

Video recepti skaties šeit!


Rabarberu un aveņu drumstalu plātsmaize
Ļoti vienkārši pagatavojama un vasarīga plātsmaize ar gardiem dārza labumiem, kuru izdosies pagatavot ikvienam!

Sastāvdaļas:
700 g kārtainās mīklas (2x 20×30 cm)
400g rabarberu
200 g aveņu
3 ēdamk. brūnā cukura
150 g kviešu miltu
150 g margarīna
50 g cukura
Svaigas avenes un pūdercukurs dekorēšanai

Pagatavošana:

  • Vispirms sagatavo pildījumu. Nomizo rabarberus, sagriež gabaliņos un liek bļodā. Pievieno avenes un cukuru. Izmaisa, lai viss būtu kārtīgi sajaucies.
  • Turpina ar drumstalu sagatavošanu. Liek bļodā miltus un cukuru, izmaisa. Pievieno margarīnu un izmaisa atkal, lai viss būtu sajaucies un izveidojas graudaina drumstalu masa.
  • Klāj pannā cepampapīru un liek uz tās kārtaino mīklu 20x 30 cm. Pārklāj to ar pusi no pildījuma un drumstalām. Izlīdzina vienmērīgā kārtā.
  • Liek virsū otru kārtainās mīklas plāksni, sadursta ar dakšiņu un pārklāj ar atlikušo pildījumu un drumstalām.
  • Liek cepties cepeškrāsnī 180°C uz 40 minūtēm, līdz plātsmaizes stūrīši ir apbrūnējuši.
  • Pēc cepšanas ļauj nedaudz atdzist un dekorē ar svaigām avenēm un pūdercukuru.

Video recepti skatieš šeit!


Vairāk Kristīnes Bergfeldes radīto recepšu atradīsi viņas Youtube kanālā “Vegāns virtuvē“, Instagram un Facebook profilos!

Neapēd Zemeslodi!

Kā Tev garšoja pagatavotā maltīte? Dalies ar rezultātiem savā Instagram, ietagojot @vegan_lv!

Komentārs

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.