Ja laiks lutina, Jāņus kopā ar draugu Andri sagaidām pie dabas – vai nu tepat mājas pagalmā, vai braucam ciemos pie draugiem. Es Jāņus vairs nevaru iedomāties bez Andra gatavotā sojšlika. Gadu laikā viņš ir noslīpējis recepti un viņa sojšliks ir tik labs, ka pat gaļas sašlika cienītāji to slavē (un apēd ātrāk par klasisko sašliku).
Andris gan vienmēr savu sojšliku taisa “uz aci”, bet lieliska ir arī Marutas (bloga Ēdamzāle autores) recepte. Meklē to šeit! Iesaku marinādei pievienot sēnes – ļoti gardi!

Krēmsiers
Otra šo svētku klasika, protams, ir Jāņu siers. Vienu gadu improvizēju un pagatavoju savu vegānisko versiju Jāņu sieram – krēmsieru no Indijas riekstiem, kuram pievienoju kaņepes un nedaudz kurkumas krāsai. Šis siers izpelnījās lielu ēdāju mīlestību, tāpēc tagad gatavoju to katru gadu. Tas ir smērējams uz maizītes, vai to var izmantot kā piedevu dārzeņu platei.
Sastāvdaļas:
1 tase Indijas riekstu (uz nakti izmērcētu ūdenī*)
2 tējk. citrona sulas
2 tējk. rauga pārslu
1 tējk. ābolu etiķa
¼ tējk. Himalaju sāls
1-4 tējk. ūdens (pēc nepieciešamības)
1 tējk. kaltētu diļļu (pēc izvēles)
1 tējk. kaltētu pētersīļu (pēc izvēles)
1 ķiploka daiva (pēc izvēles)
Citas sastāvdaļas pēc izvēles:
Saulē kaltēti tomāti
Lociņi
Karamelizēti sīpoli
Rozmarīns
Baziliks
Kūpināta paprika
Kajēnas pipari
Pagatavošana:
- Visas sastāvdaļas, izņemot ūdeni, ievieto virtuves kombainā vai blenderī (es ieguvu vienmērīgu konsistenci, izmantojot rokas blenderi) un blendē, līdz iegūta vienmērīga masa. Ja nepieciešams, to šķidrina ar 1-2 tējk. ūdens. Masai vajadētu būt viegli klājamai, bet ne pārāk šķidrai.
- Ja nepieciešams, pievieno vēl garšvielas pēc izvēles. Krēmsieru liek stikla vai plastmasas traukā. Masa sacietēs pēc stundas un ledusskapī tā būs uzglabājama četras dienas.
*Ja steidzies, vari izmantot ātro mērcēšanas metodi – aplej Indijas riekstus ar karstu ūdeni un atstāj uz 20 minūtēm.

Lēcu salāti
Nevaru Jāņu svinēšanu iedomāties bez lielas bļodas gardu salātu. Šos lēcu salātus vari papildināt ar jebkuriem sezonāliem, kraukšķīgiem dārzeņiem, garšaugiem vai pat graudaugiem, piemēram, kvinoju. Viss garšas noslēpums slēpjas mērcē un, ja ir iespēja, ļoti iesaku izmantot svaigi maltas garšvielas.
Sastāvdaļas salātiem:
1 tase noskalotu Beluga melno lēcu*
1 zaļš vai balts cukīni
1 tase sagriezta keila
1 tase konservētas kukurūzas
½ tases smalki sagrieztu pētersīļu
¼ tases smalki sagrieztu selerijas lapu
Sauja sagrieztu lociņu
3 tējk. sagrieztu saulē kaltētu tomātu
3 tējk. kaperu
3 tējk. kaltētu brūkleņu (vai ¼ tases kaltētu dzērveņu)
Avokado (pasniegšanai, pēc izvēles)
*Neizmanto konservētas lēcas, jo tās būs pārāk mīkstas, un salāti neizdosies!
Sastāvdaļas mērcei:
¼ tases extra virgin olīveļļas
2 tējk. citrona sulas
2 tējk. kļavu sīrupa (vai agaves)
1 tējk. (ar kaudzi) Dižonas sinepju
1 tējk. Himalaju rozā sāls
1 tējk. malta kumīna
1 tējk. malta koriandra
1 malta krustnagliņa
¼ tējk. melno piparu
Pagatavošana:
- Lēcas liek katlā un aplej ar 2 glāzēm ūdens. Uzvāra ūdeni un gatavo 15-20 minūtes, līdz lēcas kļuvušas mīkstākas. Uzmanies, lai nepārvārītu! Lēcām jābūt nedaudz kraukšķīgām. Kad lēcas gatavas, noskalo tās aukstā ūdenī un iemaisa ½ tējk. sāls.
- Sagatavo mērci – visas sastāvdaļas liek mazā bļodiņā un kārtīgi samaisa. Pagaršo un, ja nepieciešams, pievieno vēl garšvielas.
Cukīni sagriež nelielos gabaliņos un liek lielā bļodā. Pievieno pārējās salātu sastāvdaļas un pagatavotās lēcas. Kārtīgi samaisa. Pievieno mērci un vēlreiz apmaisa. - Pasniedz ar smalki sagrieztu avokado.
Lai garšīga svētku svinēšana!
Vairāk Laines Rūdolfas radīto recepšu un veselīga dzīvesveida padomus meklē viņas blogā The Thriving Vegan!