ReceptesUzkodas

Ķiploku grauzdiņi + trīs mērcītes

Lieliska uzkoda ballītēm, piknikiem un filmu vakariem mājās!

Grauzdiņi

Sastāvdaļas

  • 10 šķēles maizes
  • 5–10 ķiploka daiviņas
  • sāls pēc garšas

Pagatavošana

  1. Izvēlas dažādus rupjmaizes veidus (tumšāku, gaišāku, ar sēkliņām). Tas nodrošinās, ka daļa grauzdiņu būs ļoti kraukšķīgi, daļa mīkstāki. Visi būs priecīgi un dabūs savu mīļāko grauzdiņu veidu.
  2. Maizīti griež savā iecienītākajā grauzdiņu formā. Izkārto uz cepampannas. Nomizo 3–5 ķiploka daiviņas, saspiež ķiploku spiedē un iegūto masu ieberzē maizē. Liek cepties cepeškrāsnī. Uzmana, lai nepiedeg. Nomizo vēl 3–5 ķiploka daiviņas. Kad maizīte ieguvusi vēlamo kraukšķīgumu, to ņem ārā.
  3. Maizītei vēl karsta esot, to no visām pusēm ierīvē ar svaigu ķiploku. Gatavajai grauzdiņu masai var uzbērt nedaudz sāls (to labāk darīt, kamēr grauzdiņi vēl karsti).
Baltā mērcīte

Sastāvdaļas

  • 1 gl. Indijas riekstu
  • ¼ gl. citronu sulas
  • 1 ēd.k. olīveļļas
  • ¼ gl. ābolu etiķa
  • 3 vidēja izmēra ķiploka daiviņas
  • 5 dateles
  • ½ gl. sojas piena vai ūdens
  • 1 ēd.k. salātu garšvielu maisījuma (piemēram, hmeli-suneli)
  • svaigas dilles un pētersīļu lapas

Pagatavošana

  1. Indijas riekstus izmērcē (var atstāt uz nakti aukstā ūdenī vai, ja negribas gaidīt, aplej ar verdošu ūdeni uz 30 min.).
  2. Sablendē visas sastāvdaļas, izņemot svaigas dilles un pētersīļus. Ja mērcīti gribas šķidrāku, var pievienot vēl sojas pienu vai ūdeni, līdz tiek iegūta vēlamā konsistence. Sakapā dilles un pētersīļu lapas, iemaisa jau gatavā mērcītē.
  3. Mērcīte vislabāk garšo, ja tai ļauj mazliet ievilkties ledusskapī.
Diļļu mērcīte

Sastāvdaļas

  • 150 g cietā tofu
  • 2 ēd.k. vegāniska bezpiedevu jogurta
  • 1 ēd.k. svaigi spiestas citronu sulas
  • 1 ēd.k. eļļas
  • sāls un pipari pēc garšas
  • diļļu buntīte

Pagatavošana

  1. Tofu sadrupina biezpienam līdzīgā masā. Iemaisa 2 ēdamkarotes jogurta un atstāj istabas temperatūrā ierūgt (ideāli, ja to var darīt iepriekšējā vakarā un atstāt uz nakti).
  2. Blenderī liek iepriekš sagatavoto tofu masu, daļu diļļu, pievieno eļļu un citrona sulu, sāli, piparus pēc garšas, kārtīgi sablendē. Ja masa liekas par biezu, tai pievieno papildu jogurtu vai sojas pienu.
  3. Beigās atsevišķi sagriež svaigas dilles un iemaisa jau gatavajā masā.
Paprikas mērcīte

Sastāvdaļas

  • 2 lielas sarkanās paprikas
  • 1 gl. Indijas riekstu
  • 1 gl. augu piena
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 2 ēd.k. rauga pārslu
  • 1 ēd.k. svaigi spiestas citronu sulas
  • ¼ tējk. čili pulvera
  • 1 tējk. kūpinātās paprikas pulvera
  • ½ tējk. sāls

Pagatavošana

  1. Paprikas pārgriež uz pusēm, iztīra. Nedaudz pārlej ar eļļu un liek cepeškrāsnī cepties. Paprika ir gatava, kad tās miziņa sāk mazliet apcepties un palikt melna. Atdzisušai paprikai noņem mizu.
  2. Indijas riekstus izmērcē (var atstāt uz nakti aukstā ūdenī vai, ja negribas gaidīt, aplej ar verdošu ūdeni uz 30 min.). Gatavo papriku kopā ar Indijas riekstiem un pārējām sastāvdaļām rūpīgi sablendē.
  3. Ja mērcīti gribas šķidrāku, var pievienot vēl sojas pienu.

Šo un vēl citas lieliskas receptes vari atrast bukletā “Augi un draugi: Grila sezona”. Lejupielādē bukletu: http://dzivniekubriviba.lv/lv/materiali