Ķirbju sezona ir sākusies! Šonedēļ piedāvājam bloga Eddie’s Plant–Based Kitchen autora Edgara Sandera ķirbju humosa recepti tiem, kuriem ķirbju zupa jau ir apnikusi.
Sastāvdaļas
(aptuveni 30 uzkodām)
- 250 g ķirbja
- 100 g nevārītu turku zirņu (vai bundža konservētu)
- 1 tējk. sodas
- 1 tējk. čili pārslu
- 1 laima vai citrona sula
- sauja svaigu pētersīļa lapu
- olīveļļa
- sāls, pipari
- ķirbju sēklas pārkaisīšanai
- pasniegšanai – krekeri, sausmaizītes vai maize pēc izvēles
Pagatavošana
- Ja izmanto nevārītus zirņus, tos iepriekšējā vakarā aplej ar ūdeni un atstāj uz nakti mērcēties.
- Zirņus apcep katliņā kopā ar vienu tējkaroti sodas. Pielej ūdeni, novāra, līdz tie mīksti un zirņu miziņas ir atdalījušās no zirņiem. Ar putu karoti nosmeļ miziņas, kas uzpeldējušas virspusē. Zirņus nokāš.
- Ķirbi sagriež kubiņos un liek uz cepamās plāts. Apslaka ar eļļu, uzber sāli, piparus un čili pārslas. Cep cepeškrāsnī 180 °C temperatūrā apmēram pusstundu, līdz tie kļuvuši mīksti, ik pa laikam apmaisot. Atdzesē.
- Virtuves kombainā liek turku zirņus, nedaudz samaļ, tad pievieno pārējās sastāvdaļas. Samaļ līdz sev tīkamai konsistencei (atkarīgs arī no virtuves kombaina jaudas).
- Ķirbju sēklas apgrauzdē uz pannas nelielā eļļas daudzumā, pārkaisot ar sāli.
- Humosu pasniedz uz krekeriem, sausmaizītēm vai vienkārši smērē uz maizes. Pārkaisa ar ķirbju sēklām.
PADOMS. Turku zirņus pagatavo tieši tā, kā receptē aprakstīts – tad humuss nebūs graudains!
Šo un vēl citas lieliskas receptes vari atrast recepšu bukletā “Augi un draugi: Ziemassvētku receptes”. Lejupielādē bukletu: http://dzivniekubriviba.lv/lv/materiali