Kas gan ir labāks par gatavošanu ar sezonas dārzeņiem? Šobrīd katrā veikalā un tirgū vai savā vai omes dārzā varam dabūt pa kādam skaistam ķirbītim. Bet ko ar to iesākt? Viens lielisks veids, kā ķirbi noēst, ir biezzupās. Tās ir gan pilnas ar svarīgiem, mums nepieciešamiem vitamīniem, gan ļoti vienkārši pagatavojamas!
Sastāvdaļas:
- ceturtdaļa/puse (atkarībā no ķirbja lieluma) cepama/vārāma ķirbja
- 1 sīpols
- 1 puravs
- 3-4 burkāni
- Vesels vai puse puķkāposta
- 2 dārzeņu buljona kubiciņi
- Vegānisks kulinārijas krējums, piemēram, Oatly auzu vai Alpro sojas
- 1 bundžiņa/iepakojums turku zirņu
- Olīveļļa
- Kajēnas vai čili pipari (pēc izvēles)
- Sāls, pipari pēc garšas
- Pasniegšanai ķirbju sēkliņas, balzamiko (pēc izvēles)
Gatavošana:
- Sagatavo sastāvdaļas zupai – sakapā sīpolu, sagriez ķirbi un puķkāpostu gabaliņos, burkānus un puravu – ripiņās.
- Paņem lielo zupas katlu, pievieno mazliet olīveļļas un sāc sautēt sīpolus un vidējas uguns. Kad sīpoli sāk kļūt caurspīdīgi, pievieno arī puravu un burkānus. Ļauj visam mazliet apcepties.
- Kad dārzeņi mazliet apcepušies, pievieno zupai ūdeni – mazliet vairāk kā līdz pusei katla. Pievieno ķirbi un puķkāpostu. Iemaisi buljona kubiciņus un ļauj zupai gatavoties vismaz 1 stundu. Skaties, vai zupa nemet lielus burbuļus! Ja met, tad nogriez mazāku uguni. Vari uzlikt vāciņu, bet atstāj vietu, kur tvaikam izgarot.
- Kamēr zupa gatavojas, tu vari pagatavot garšīgu piedevu zupai – kraukšķīgus turku zirņus. Liec sildīties krāsni uz 200°C un izklāj cepampannu ar cepampapīru.
- Nokās turku zirņus un liec bļodiņā kopā ar olīveļļu, sāli un kajennas pipariem. Kārtīgi apmaisi!
- Izklāj zirņus uz cepampannas un liec cepties uz 50 minūtēm vai kamēr apbrūnējuši un kraukšķīgi. Cepšanas laikā vismaz vienreiz apmaisi, lai visas puses vienmērīgi apbrūnē.
- Kad dārzeņi zupā kļuvuši mīksti, tad vari zupu sablenderēt izmantojot rokas blenderi. Izmanto tikai tādu blenderi, kas ir piemērots karstiem šķidrumiem!
- Sablenderētajai zupai pievieno krējumu un kārtīgi izmaisi. Pievieno sāli, piparus pēc garšas.
- Pasniedz uzreiz, pa virsu liekot kraukšķīgos turku zirņus, ķirbju sēkliņas un balzamiko mērci. Baudi pats un dalies ar citiem!
Foto: vibrantplate.com
2 domas par “Ķirbju krēmzupa ar kraukšķīgiem turku zirņiem”
Tie zirņi krāsnī šauj ? Arī tikko izņemti- dabūju pa aci ?
Zirņus cepiet trauciņā!!! Krāsni pēc tam 2h berzu, lai tos nabagus dabūtu nost no visām sieniņām.
bet zupa- BOMBA