Sastāvdaļas:
- 1 vidēja lieluma sīpols, smalki sakapāts
- 4 ķiploka daiviņas, smalki sakapātas
- 1 burkāns (apm. 120 g), nomizots un sarīvēts uz rupjās rīves
- 2 portobello sēnes (apm. 250 g), sagrieztas šķēlēs un tad palielos gabaliņos
- 1 bundžiņa džekfrūta (ūdenī)
- 2,5 ēdamk. sojas mērces
- 4 ēdamk. tomātu biezeņa
- 1 tējk. koriandra sēklu, samaltu
- 1 tējk. kumīna sēklu, samaltu
- 1/2 tējk. timiāna
- 1 tējk. oregano
- 1/2 tējk. paprikas pulvera (asās vai saldās)
- 1/4 tējk. svaigi maltu melno piparu
- 2 lauru lapas
- olīveļļa cepšanai
- 1 glāze basmati rīsu + 2 glāzes ūdens + 1/2 tējk. sāls
Pagatavošana:
- Noskalo rīsus. Pārlej ar aukstu ūdeni, uzliek vāku un liek vārīties augstā temperatūrā.
- Kad ūdens tikko sācis vārīties, samazina temperatūru, pieber sāli, uzliek vāciņu un atstāj vārīties zemā temperatūrā apmēram 15-25 min (atkarībā no izvēlēto rīsu veida).
- Pannā uzkarsē olīveļļu un apcep sīpolus un ķiplokus, līdz sīpoli kļuvuši caurspīdīgi.
- Atbrīvo pannā vietiņu, kurā dažas sekundes apcep kumīnu un koriandru. Pievieno papriku, oregano, timiānu un burkānus. Maisot cep, līdz burkāni kļūst mīksti. Noliek maliņā.
- Sagatavo džekfrūtu – gabaliņus izņem no bundžas un šķiedraino daļu ar pirkstiem saplēš lielos gabalos. Džekfrūta cieto daļu un sēklas sagriež mazākos gabalos.
- Portobello sēnes nomazgā, sagriež šķēlēs un tad palielos gabaliņos. Pannā uzkarsē olīveļļu, pievieno džekfrūtu, portobello sēnes un sojas mērci. Pa brīdim apmaisot, cep apmēram 5 minūtes.
- Pievieno burkānu-sīpolu maisījumu, laura lapas, tomātu biezeni un pa brīdim apmaisot cep apmēram 10 minūtes, līdz šķidrums no sēnēm iztvaikojis un masa sāk nedaudz brūnēt. Pievieno gatavos rīsus, uzmanīgi ar dakšiņu samaisa. Izņem laura lapas, pievieno melnos piparus un vēl sojas mērci un/vai tomātu biezeni, ja nepieciešams, dažas minūtes pakarsē.
Piezīmes:
* Džekfrūtu ūdenī var iegādāties Rimi, Cezars, Veggo un Dabas stacija.
Recepte no Ēdamzāle