Vegānisks uzturs nenozīmē, ka jāaizmirst par iemīļotiem latviešu ēdieniem. Visu, ko sirds kāro, ir iespējams pagatavot, izmantojot nedaudz radošuma vai vienkārši aizstājot dažas tradicionālās sastāvdaļas ar augu produktiem. Ar šo recepti sākam klasisko latviešu ēdienu recepšu sēriju!
Sastāvdaļas:
- ½ vidēja kāposta, sagriezta nelielās strēmelītēs
- 1 glāze sojas granulu
- 1 burkāns, sagriezts mazos gabaliņos
- 1 liela konservēto tomātu bundža (850 g)
- 1 glāze saldētu zaļo zirnīšu
- 1 sīpols, smalki sakapāts
- 3 ķiploka daiviņas, smalki sakapātas
- ½ tējk. sāls
- 1 ēdk. sojas mērces
- 2 tējk. kumīna
- 1 tējk. kūpinātās paprikas
- 1 tējk. asās kūpinātās paprikas, čipotles vai čili
- Rapšu eļļa cepšanai
Pagatavošana:
- Aplej sojas granulas ar karstu ūdeni, pievieno dāsnu šķipsnu sāls vai buljona, uzliek vāku un atstāj 5 minūtes ievilkties. Izkāš caur sietu, nospiež ūdeni un noliek malā.
- Uzkarsē pannā eļļu un apcep sīpolu un ķiploku, līdz sīpols kļūst caurspīdīgs. Pievieno burkānu un maisot apcep, līdz burkāns kļuvis mīkstāks. Apceptos dārzeņus liek katlā, pievieno konservētos tomātus un karsē uz vidējas uguns, pa brīdim apmaisot.
- Tikmēr atkal uzkarsē pannā eļļu, tajā apcep kumīnu (pieskatot, lai nepiedeg) un pievieno kāpostus. Uzliek vāku un, pa brīdim apmaisot, karsē kāpostus, līdz tie kļūst mīkstāki. Ja nepieciešams, var pievienot kādu ēdamkaroti ūdens. Kāpostus pievieno tomātu mērcei katlā.
- Atkal uzkarsē pannā eļļu un apcep sojas granulas. Kad soja nedaudz apcepusies, tai pievieno sojas mērci un paprikas pulveri un vēl dažas minūtes pacep. Arī soju un zaļos zirnīšus liek katlā. Ja nepieciešams, pievieno nedaudz ūdens. Visu samaisa un karsē vidējā temperatūrā, līdz kāposti ir gana mīksti un garšīgi.
Recepte no edamzale.lv