Gada olīgākie svētki tuvojas, bet ko ceļ galdā tie, kuri olas nevēlas ēst? Piemēram, šīs ņammīgās kūciņas!
Sastāvdaļas
8 porcijām
Bezē:
- šķidrums no 1 bundžas turku zirņu (atdzesēts)
- 1 glāze pūdercukura
- 1,5 ēd.k. kukurūzas cietes
- šķipsniņa sāls
- 1 tējk. ābolu etiķa
- 1 tējk. vaniļas ekstrakta
Kokosriekstu putukrējumam:
- 2 bundžas kokosriekstu piena
- 1 glāze cukura
- 1 tējk. vaniļas ekstrakta
Dekorēšanai:
- 100 g lobītu pistāciju
- 2,5 glāzes svaigu augļu un ogu
Pagatavošana
- Kokosriekstu pienu pa nakti atstāj ledusskapī sastingt. Nākamajā dienā uzmanīgi izņem bundžu no ledusskapja, attaisa un izceļ trekno, stingrāko daļu. Ievieto to dziļā bļodā, sakuļ līdz masa kļūst krēmīga. Tad pievieno cukuru un vaniļas ekstraktu. Atstāj ledusskapī atdzesēties.
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 110°C. Sagatavo divas cepamās plātes, uz kurām klāj cepamo papīru.
- Cukuram pievieno kukurūzas cieti un sāli, kārtīgi samaisa.
- Lielā bļodā ielej turku zirņu šķidrumu, sāk putot nelielā ātrumā, pakāpeniski palielinot ātrumu, saputo šķidrumu vieglās putās (aptuveni 15 minūtes). Samazinot ātrumu, turpina putot un pa ēdamkarotei pievieno pūdercukuru. Saputo masu, līdz putas ir stingras un spīdīgas un cukurs izkusis. Tad pievieno vaniļas ekstraktu un ābolu etiķi, kuļ aptuveni 10-15 sekundes.
- Masu pilda konditorejas maisiņā un, izspiežot uz cepamā papīra, veido ligzdiņas aptuveni 6 cm diametrā ar nedaudz paceltām maliņām. Starp kūciņām jābūt atstarpēm, jo cepot tās izpletīsies.
- Liek bezē cepeškrāsnī, un uzreiz samazina temperatūru līdz 100°C. Cep aptuveni 2 stundas. Izslēdz krāsni, kūkas atstājot pilnībā atdzist uz 4 stundām.
- Dekorē neilgi pirms pasniegšanas, lai kūciņas saglabātu kraukšķīgo virskārtu. Tās bagātīgi pārklāj ar putukrējuma kārtu, pārkaisa ar ogām, pistācijām un svaigiem augļiem.
Šo un vēl citas lieliskas receptes vari atrast recepšu bukletā “Augi un draugi: Ziemassvētku receptes”. Lejupielādē bukletu: http://dzivniekubriviba.lv/lv/materiali