Pikniks nenoliedzami ir viens no foršākajiem veidiem, kā pavadīt laiku ar draugiem vasarā, bet reizēm ir grūti izdomāt, ko garšīgu un vienkāršu paņemt līdzi. Ātrākais variants ir paķert veikalā maizi, humusu, augļus un citas uzkodiņas, bet arī šīs vasarīgās diļļu majonēzes gatavošana neprasa daudz laika, tomēr rezultāts garšo dievīgi!
Sastāvdaļas
- škidrums no 400 g turku zirņu budžiņas (aquafaba) + daži turku zirņi
- 1 ēd.k. sinepju
- ½ ēd.k. mārrutku
- ½ tējk. melnās sāls (kala namak)
- ½ tējk. citrona sulas
- 1 ¼ gl. rapšu vai vīnogu kauliņu eļļas
- ¼ gl. olīveļļas
- diļļu buntīte
- dārzeņi pēc izvēles: burkāni, gurķi, seleriju kāti, paprika, baltais redīss utt. sagriezti vienāda garuma stienīšos, kas atbilst burciņas augstumam
Pagatavošana
- Turku zirņu šķidrumu, sinepes, mārrutkus, sāli un citrona sulu liek blenderī un blendē nelielā ātrumā, līdz iegūts viendabīgs šķidrums.
- Neizslēdzot blenderi, tievā strūkliņā pamazām pievieno rapšu eļļu, pēc tam arī olīveļļu.
- Blendē, līdz majonēze sabiezējusi. Ja tas tomēr nenotiek, pievieno vēl nedaudz eļļas. Majonēzi liek ledusskapī uz 30 minūtēm, līdz tā atdzisusi un kļuvusi biezāka.
- Gatavajai majonēzei pievieno sīki sasmalcinātas dilles un rūpīgi samaisa.
- Burciņās liek majonēzi un glīti izkārto dārzeņu stienīšus.
Šo un vēl citas vasarīgas receptes vari atrast bukletā “Augi un draugi: Grila sezona”. Lejupielādē bukletu: http://dzivniekubriviba.lv/lv/materiali