Gan jau esi redzējis Disneja filmu “Gardēdis”. Filmas beigās tiek pagatavots franču dārzeņu sacepums un mani vienmēr interesēja, kā tad tieši tas garšo. Ja līdzīgas izjūtas ir bijušas arī Tev, tad noteikti izmēģini pagatavot ratatuju pats. Šis receptes veids prasa mazliet pacietības, tāpēc ir piemērots laiskām svētdienām. Toties iznākums ir gards, veselīgs un skaists. Uzliec fonā “Gardēdi” un sāc gatavot!
Sastāvdaļas:
- 2 baklažāni, ieteicams gareni un ne īpaši “resni”
- 1 zaļš cukini
- 1 dzeltens cukini vai kabacis
- 5-7 plūmju vai citi gareni tomāti
- 1 paprika
- 1 sīpols
- 3 daiviņas ķiploka
- Olīveļļa
- Rozmarīns (svaigs)
- Sāls un pipari
Pagatavošana:
- Liec vārīties ūdeni katliņā. Kamēr ūdens vārās, iegriez tomātos krustiņu augšpusē un apakšpusē un sagatavo katliņu vai bļodu ar ledusaukstu ūdeni. Liec tomātus blanšēties vārošajā ūdenī uz 2-3 minūtēm. Pēc tam uzreiz liec tomātus ledusaukstajā ūdenī. Nomizo atdzisušos tomātus.
- Sagriez tomātus, baklažānus un cukini smalkās, 0,5 cm plānās ripiņās. Ja Tev tāda ir pieejama, vari izmantot mandolīnu cietajiem dārzeņiem.
- Sagriez mazākos gabaliņos papriku un sīpolu. Liec vārīties katliņā ar olīveļļu. Pievieno tomātu, baklažānu un cukini atgriezumus (galiņus, resnās daļas, neprecīzi nogrieztās ripiņas) un ķiploku daiviņas. Pievieno tējkaroti sāls un vāri, kamēr mīksts, ik pa laikam apmaisot.
- Savārīto masu liec karstumizturīgā blenderī. Pievieno vēl olīveļļu, sāli, piparus un rozmarīna lapiņas no viena zariņa. Sablenderē visu viendabīgā mērcē.
- Ņem karstumizturīgu keramikas vai stikla trauku un plānā kārtiņā izsmērē 2-3 ēdamkarotes mērces pa trauka dibenu. Der gan apaļi, gan kantaini trauki.
- Tagad ņem savas sagrieztās dārzeņu ripiņas un izvēlies kādā kārtībā vēlies tāsizkārtot pa trauku. Piemēram, ņem baklažāna ripiņu. Pa virsu tai klāj dzelteno cukiniripiņu. Pa virsu tai – zaļo cukini, un nobeidz ar tomāta ripiņu. Liec traukā un atkārto! Apaļā traukā iesaku veidot vairākus apļus, kas samazinās diametrā un beidzas trauka vidū. Kantainā traukā vieglāk būs kārtot līnijās. Ripiņas kārto vairāk stāvus nekā lēzeni.
- Kad trauks ir aizpildīts, pārber ar sāli un aplej ar olīveļļu. Ja vēlies, vari uzkaisīt arī pāris rozmarīna lapiņas. Izgriez cepampapīra loksni trauka lielumā un nosedz trauku ar to. Liec cepties cepeškrāsnī 180°C uz 1 stundu.
- Pirms ņem ratatuju ārā no krāsns, pārbaudi, vai ripiņas ir izcepušās mīkstas. Uzsildi mērci un pasniedz ratatuju kopā ar to. Lai labi garšo!
Receptes un foto autore: Elza Anna Bārzdiņa