Seitanu nereti izmanto kā gaļas aizstājēju tā tekstūras un augstā olbaltumviela satura dēļ. Galvenā seitana sastāvdaļa ir kviešu lipeklis jeb glutēns. Seitana pielietošanas iespējas ir ļoti plašas – to var pievienot salātiem vai sautējumiem, likt uz maizītēm vai ēst kā uzkodu vienkārši tāpat.
Sastāvdaļas:
- Kviešu lipeklis (260 g)
- Rauga pārslas (25 g)
- Turku zirņu milti (60 g)
- Paprikas pulveris (1 ēdamk.)
- Ķiploku pulveris (1 ēdamk.)
- Baziliks (1 ēdamk.)
- Tomātu mērce (3 ēdamk.)
- Sojas mērce (90 ml)
- Karsts ūdens (350ml)
- Buljona kubiņš (1/2)
- Čili pulveris (1 tējk.) – pēc vēlēšanās
- Dilles – pēc vēlēšanās
Pagatavošana:
- Sajauc kopā sausās sastāvdaļas – kviešu lipekli, rauga pārslas, turku zirņu miltus un garšvielas (papriku, ķiploku pulveri un baziliku).
- Izšķīdini 1/2 kubiņu buljona karstā ūdenī, pievieno tomātu mērci, sojas mērci un, pēc izvēles, čili un dilles .
- Kārtīgi samaisi masu un pievieno to sausajam maisījumam. (Masa ātri vien kļūs diezgan stingra, tāpēc pārliecinies, ka tā ir viendabīga).
- Kad seitana masa ir gatava, klāj uz galda pārtikas plēvi (vai marli) un stingri tajā ietin seitanu.
- Liec vārīties uz 1 stundu. (Ja seitana masa ir sadalīta mazākos gabaliņos, vārīšanās laiks būs īsāks).
- Kad seitans izvārījies, ņem to ārā no ūdens, ļauj atdzist un iztin no pārtikas plēves vai marles.
Receptes autore: Vegāns virtuvē / instagram: @vegansvirtuve.