Šī ir īstena karantīnas recepte! Vienkāršas sastāvdaļas, pamielotas garšu kārpiņas un pats galvenais – laiks mājās pavadīts meditatīvā pelmeņu locīšanā (tā noteikti varētu būt arī laba aktivitāte, ko darīt kopā ar bērniem!). Šeit divas pildījumu receptes, taču iesaku katram atrast savu iecienītāko – eksperimentējot ar dažādu ēdienu pārpalikumiem, jo pildījumam nepieciešams pavisam neliels daudzums izejvielu (padsmit pelmeņu pildīšanai izmantoju tikai pusglāzi ķirbju krēma). Galvenais – paturēt prātā šo universālo mīklas recepti un garšu kombināciju eksperimenti var sākties!
Mīklas sastāvdaļas:
(90-100 pelmeņiem, bet trīs cilvēkiem pietiks ar aptuveni pusi no šīs masas)
250 g kviešu miltu
150 g mannas
1 ēdamk. eļļas
110 ml ūdens
Pagatavošana:
1. Visas sastāvdaļas sajauc un kārtīgi mīca līdz masa kļūst gluda (vismaz 5 min). Saveļ to apaļā kukulītī, ietin pārtikas plēvē vai maisiņā un noliek atpūsties uz 30 minūtēm.
2. Pēc šī laika mīklu sadala četrās daļās un pelmeņu mīklas rimbuļu sagatavošanai iespējams pielietot divas metodes:
a) sagatavo garenus mīklas rullīšus, kurus sadala mazākos gabaliņos (pēc maniem novērojumiem – vidēja izmēra pelmenim nepieciešams 4 g liels pikucītis) un tos saveļ nelielās bumbiņās. Katru no tām izrullē tik plānu, lai, paceļot pret gaismu, cauri var redzēt gaismu, bet tajā pašā laikā neplīstu.
b) vienu no 4 mīklas daļām izrullē ļoti plānu uz liela, tīra galda un atsevišķus rimbuļus izspiež, izmantojot glāzi vai apaļo piparkūku formiņu (iespējams arī griezt kvadrātus ar nazi).
! Ieteikums mīklu, kura vēl netiek izmantota (mīcīta, rullēta vai locīta pelmeņos) apklāt ar maisiņu, lai tā neapkalst.
3. Pelmeņus pilda ar iepriekš sagatavotiem pildījumiem, loka vēlamajā formā un liek uz cepamā papīra nelielā atstatumā vienu no otra līdz brīdim, kad tie tiks vārīti.
! Katram sirdij tuvāka cita pelmeņa forma, tāpēc, ja esi klasisku vērtību piekritējs vai vēlies darbiņu paveikt ātri, mīklas rimbuļus ar pildījumu loki uz pusēm un cītīgi spied ciet ar pirkstiem vai dakšiņu.
Ja vēlies eksperimentēt ar formām – iesaku aplūkot pāris video internetā par to, kā locīt dažādus cita veida pelmeņus.
4. Lai pagatavotu pelmeņus, katliņā uzvāra ūdeni un pievieno sāli un, ja ir vēlēšanās, arī citas garšvielas. Gatavos pelmenīšus met pa vienam ūdenī un vāra aptuveni 3 minūtes (tie ūdenī nedaudz uzpūtīsies, bet izņemot ārā no ūdens, atkal saplaks).
! Īpaši svarīgi nelikt pārāk daudz pelmeņus vienā katlā, jo tie var salipt kopā.
5. Pasniedz ar mīļāko pesto vai citu mērcīti un sēkliņām vai grauzdētiem sīpoliem.
Idejas pildījumam:
ĶIRBJU KRĒMS
(pietiks apmēram 30 vidēja izmēra pelmeņiem)
ceturtdaļa neliela ķirbja
½ vidēja burkāna
1 daiviņa
1 ēdamk. augu piena
1/2 tējk. kokosriekstu eļļas
1/2 tējk. tahini
sāls, pipari un citas garšvielas pēc patikas (labi garšo ar oregano)
1. Nemizotu, nesasmalcinātu ķirbi un burkānu, kā arī nelobītas ķiploka daiviņas cep krāsnī līdz tie mīksti (miza ļauj zaudēt mazāk dārzeņa sulas un līdz ar to nodrošināt intensīvāku garšu).
2. Kad tie apbrūnējuši un mīksti, izņem ārā un atdzesē.
3. Nomizo, pievieno pārējās sastāvdaļas un sablendē krēmīgā masā.
ZAĻO ZIRŅU – SĪPOLU PILDĪJUMS
(pietiks apmēram 20 vidēja izmēra pelmeņiem)
100 g saldētu zaļo zirnīšu
1 neliels vai ½ lielāka sīpola
1 daiviņa ķiploka
sāls, pipari un citas garšvielas pēc patikas
Pavisam vienkārši – īpaši smalki sagriež sīpolus, apcep eļļā zeltaini brūnus, pievieno pārējās sastāvdaļas un cep vēl pāris minūtes. Atdzesē un loka pelmeņos.
Receptes autore: Ieva Miltiņa no garšo.lv