Grila sezona ir sākusies! Grilēšanai lieliski der dažādi dārzeņi, sēnes un pat augļi – pamēģini, piemēram, baklažānus, kabačus, ananasu vai arbūzu. Sātīgākas grila vakariņas sanāk, piemēram, ar vegāniskām desiņām, plācenīšiem, seitanu, tofu vai sojšliku. Šīs marinādes var izmantot arī seitana un tofu marinēšanai.
Sastāvdaļas
Sojšliks:
- 400 g sojas gabaliņu*
- sāls vai buljona kubiņš
- rapšu vai vīnogu kauliņu eļļa cepšanai
- sojas mērce (pēc vēlēšanās)
Dārzeņu marināde:
- 100 ml sojas mērces
- 100 ml tomātu pastas vai sulas
- 100 ml rapšu vai vīnogu kauliņu eļļas
- 100 ml citrona sulas, vīna vai ābolu etiķa
- 2–3 ēd.k. sinepju
- ½ tējk. kaltētu čili pārslu
- 1 paprika, sagriezta plānās strēmelītēs
- 4 sīpoli, sagriezti pusmēnestiņos
- 4 ķiploka daiviņas
- sāls, pipari pēc garšas
- ¼ neliela kāposta, sagriezta plānās strēmelītēs (pēc vēlēšanās)
- 1 burkāns, sarīvēts uz rupjās rīves (pēc vēlēšanās)
Cajun garšvielu marināde:
- 200 ml rapšu eļļas
- 4 tējk. vīna etiķa vai balsamico
- 2 tējk. cukura sīrupa, melases sīrupa vai iesala ekstrakta
- 2 tējk. ķiploka pulvera
- 2 tējk. sīpolu pulvera
- 2 tējk. paprikas pulvera
- 2 tējk. kumīna
- 2 tējk. maltu koriandra sēklu
- 2 tējk. kaltēta timiāna
- 1 tējk. čili pulvera
- 1 tējk. sāls
Amerikāņu BBQ marināde:
- 300 ml kolas dzēriena (ja vēlies mazāk cukura, izvēlies bio kolu, piemēram, Höllinger, Whole Earth)
- 100 ml kečupa (ja vēlies mazāk cukura, izvēlies bio kečupu, piemēram, Eden)
- 50 ml rapšu eļļas
- 1 tējk. ķiploka pulvera
- 1 tējk. sīpolu pulvera
- 1 tējk. kajennas piparu
- 1 tējk. sāls
Pagatavošana
- Sojas gabaliņus ieliek katlā, aplej ar aukstu ūdeni, pievieno krietnu šķipsnu sāls. Ja vēlas, pievieno buljona kubiņu.
- Uzliek vāku, liek katliņu uz uguns. Kad ūdens uzvārījies, samazina karstumu un atstāj soju vārīties 15 minūtes. Kad soja gatava (to pārbauda, iegriežot ar nazi), noņem katliņu no plīts un atstāj soju ievilkties vēl 15 minūtes.
- Tikmēr gatavo marinādi. Kārtīgi samaisa visas marinādes sastāvdaļas. Dārzeņu marinādi pārlej pāri sagrieztajiem dārzeņiem un samaisa.
- Soju ņem ārā no katliņa, caur sietiņu rūpīgi nospiež lieko ūdeni.
- Uz pannas karsē lielu daudzumu eļļas un liek sojas gabaliņus cepties. Cep, līdz soja sāk viegli apbrūnēt, bet cenšas nepārcept pavisam sausu. Ja grilēšana nav paredzēta, uz pannas var uzliet mazliet sojas mērces un tajā apcept sojas gabaliņus. Tā sojšliks sanāk kraukšķīgāks, bet, protams, arī – sāļāks.
- Izceptos sojas gabaliņus liek uz dvieļa, atdzesē un liek marinādē. Ievieto ledusskapī uz nakti.
- Sojšliks jau ir gatavs ēšanai un tāpēc to vajag tikai nedaudz pasildīt uz grila, lai tam piešķirtu dūmu garšu. Soju var pasildīt arī uz pannas vai cepeškrāsnī.
- Pasniedz ar dažādām mērcēm, grilētiem dārzeņiem un svaigiem salātiem.
* Sojas gabaliņus meklē, piemēram, Rīgā, sojas veikalā Gogoļa ielā 19, vai Rimi lielveikalos visā Latvijā.
Vēl citas vasarīgas receptes vari atrast bukletā “Augi un draugi: Grila sezona”. Lejupielādē bukletu: http://dzivniekubriviba.lv/lv/materiali