Sastāvdaļas (sešiem suši rullīšiem jeb trīs ļoti labi un garšīgi paēdušām personām):
- 1–1,5 neliela izmēra cukīni
- 2 tomāti
- 1/2 garā gurķa vai 1–2 mazie gurķi
- 1–1,5 avokado
- 1/2 paprikas (krāsa pēc izvēles)
- 3 salātlapas klasiskās
- 1 vidējs burkāns
- 3–4 ēd.k. tahini (sezama sēklu pasta, paštaisīta vai pašpirkta)
- 6 nori lapas
- ūdens nori lapu samitrināšanai
- pasniegšanai: sojas mērce un (vēlams svaigi uzjaukts) vasabi
Pagatavošana
1. Nomizo un sagriež dārzeņus.
Sāk ar cukīni, kas šoreiz kalpo kā suši pamats (rīsu vietā). Cukīni nomizo un sašķēlē garās, tievās strēmelītēs.
Gurķi nomizo, pārgriež gareniski uz pusēm, izņem sēklas, sagriež garās, tievās standziņās.
Tomātu pārgriež uz pusēm, izņem mīkstumu, pārējo sagriež slaidos pusmēnešos.
Papriku sagriež tievos salmiņos vai sašķēlē pavisam tievās un gandrīz caurspīdīgās strēmelītēs.
Burkānu nomizo un sagriež tievās, tievās standziņās.
Avokado pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu un avokado mīkstumu sagriež vienāda biezuma šķēlītēs (cenšoties nesagriezt mizu). Tad ar ēdamkaroti uzmanīgi izņem avokado šķēlītes no mizas.
Salātus nomazgā, nožāvē un sagriež garās, apmēram 1 cm platās sloksnītēs.
2. Konstruē suši.
Uz nori lapas vienu otrai blakus glīti kārto cukīni strēmelītes, aizņemot apmēram 2/3 no nori lapas. Pēc tam 5 cm no nori lapas apakšējās malas kārto pildījumu — pārējo dārzeņu strēmelītes. Kad visi dārzeņi glīti sakārtoti, tiem blakus uzmanīgi uzklāj tahini. Tahini mēdz būt samērā biezs, tāpēc jācenšas, lai tā klāšanas laikā neizjuktu pārējais kārtojums.
3. Rullē.
Ņem nori lapas apakšējo malu un rullē tik uz augšu, stingri pieturot pildījumu kritiskā brīdī, lai nekas neizrullējas laukā. Kā jau noprotams, princips tāds pats, kā rullējot parasto suši. Kad tiek līdz brīvajai nori lapas malai (uz kuras nav dārzeņu), to viegli samitrina ar ūdeni, suši sarullē līdz galam un viegli piespiež, lai lapa neattītos vaļā.
4. Griež.
Pirms griešanas suši vēlams viegli, viegli samitrināt ar ūdeni, ja redzams, ka lapa vietām ir pavisam sausa.
Ieteicams sagriezt rullīti klasiskajos 8 gabaliņos, kas ir labi, jo 1/6 rullīša ir diezgan sātīgs un ilgi gremojams kumoss, tāpēc jo plānāk, jo labāk. Ja pa rokai nav asākie naži pasaulē, var griezt suši ar robainu nazi. Tas labi tiek galā gan ar nori lapu, gan kraukšķīgajiem dārzeņiem, neizmētājot pildījumu pa visu galdu.
Pārpublicēts ar laipnu atļauju no Vegatērija.lv.