Ziemassvētki jau pavisam tuvu, tātad uz galda jāliek pelēkie zirņi. Pārsteidz visus svinētājus ar šo Ziemassvētku klasikas augu spēka pilno versiju! Receptes autore ir Maruta no bloga “Ēdamzāle”.
Sastāvdaļas
- 300 g lielo pelēko zirņu
- 1 baklažāns
- 150 g cietā tofu
- 2 lieli sīpoli
- 4 ēd.k. saulespuķu sēklu
- 2 ēd.k. sojas mērces
- 1-2 tējk. kūpinātās paprikas pulvera
- 2 tases ūdens, kurā vārījušies zirņi
- 1 tase kokosriekstu piena
- Eļļa cepšanai
Pagatavošana
- Zirņus noskalo, pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj uz nakti mērcēties.
- Izmērcētos zirņus noskalo, ber katlā, pārlej ar aukstu ūdeni un vāra, līdz tie mīksti (40-60 min). Sāli (pēc garšas) pieber tikai pēdējās vārīšanās minūtēs. Zirņus nokāš, pietaupot 2 tases vārīšanās ūdens – tas vēlāk noderēs mērcei.
- Baklažānu nomizo un sagriež nelielos kubiciņos, tāda paša izmēra kubiciņos sagriež arī tofu. Sīpolus nomizo un sagriež “pusmēnestiņos”.
- Pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus, līdz tie sāk nedaudz apbrūnēt.
- Nelielā temperatūrā apgrauzdē saulespuķu sēkliņas, pa laikam tās apmaisot.
- Pannā uzkarsētā eļļā apcep tofu, līdz tas kļūst zeltains.
- Lielā pannā liek apcepto baklažānu, saulespuķu sēkliņas un tofu. Pievieno sojas mērci un maisot apcep dažas minūtes. Pievieno kokosriekstu pienu, zirņu vārīšanās ūdeni, kūpināto papriku, kārtīgi samaisa un uzkarsē.
- Pelēkos zirņus pasniedz, bagātīgi pārlejot ar mērci.
Lai priecīgi Ziemassvētki un gardi pelēkie zirņi!
Šo un vēl citas lieliskas receptes vari atrast recepšu bukletā “Augi un draugi: Ziemassvētku receptes”. Lejupielādē bukletu: http://dzivniekubriviba.lv/lv/materiali