Kad ledusskapī ziemā ir palikusi tikai gaisma un daži burkāni, bet gribas kaut ko sātīgu un sildošu, šis sautējums nāk palīgā. Pēc garas darba dienas visparastākie burkāni, pelēkie zirņi un grūbas kopā ar eksotiskākām garšvielām ir kā ceļojums uz kādu saulaināku, siltāku vietu – bet ceļš aizņem mazāk par pusstundu un izmaksas ir niecīgas!
Sastāvdaļas
- 6–8 burkāni, labākajā gadījumā dažādās krāsās
- 2 sīpoli
- 400 g pelēkie zirņi vai turku zirņi, novārīti vai konservēti
- 200 ml dārzeņu buljons
- 100 ml tomātu mērce
- 3 ķiploka daiviņas
- 1 tējk. malts ingvers
- 1 tējk. malts kardamons
- 1 kanēļa standziņa VAI ½ tējk. malts kanēlis
- 2 ēd.k.eļļa
- sāls
- pipari
Pasniegšanai:
- grūbas, rīsi vai citi graudaugi
- ziemas salāti
Pagatavošana
- Novāra grūbas vai rīsus.
- Nomizo un sakapā sīpolus un ķiplokus. Nomizo burkānus un sagriež ripās.
- Karsē eļļu katlā. Pievieno garšvielas un cep, regulāri apmaisot, apmēram 1 minūti. Pieliek klāt sīpolus un cep uz mērena uguns, līdz sīpoli ir kļuvuši caurspīdīgi. Pieber burkānus un turpina cept īsu brīdi.
- Pielej dārzeņu buljonu vai karstu ūdeni ar buljona kubiņu un pievieno ķiplokus. Virsū liek vāku un atstāj vārīties uz 15 minūtēm.
- Beigās pievieno zirņus, tomātu mērci un sakarsē. Pasniedz ar grūbām vai rīsiem un svaigiem ziemas salātiem.
Receptes autore ir Vegan.LV redaktore Annika. Viņa ir mācījusies agroekoloģiju un interesējas par kulturāli, sociāli, ētiski un ekoloģiski ilgtspējīgām pārtikas ķēdēm. Viņai garšo meža mellenes, itāļu ēdieni un dzērieni ar šampanieti.