Pieaug Latvijas iedzīvotāju interese par augu uzturu: “Virši” pētījuma rezultāti

"Virši" vegāniskais zirņu burgers

Sabiedrības interese par augu uzturu arvien turpina pieaugt. Nesen veiktas aptaujas ASV, Vācijā un citviet pierāda, ka daudzi cilvēki ir gan ieinteresēti jaunā pieredzē, izmēģinot augu produktu daudzveidīgās garšas, gan gatavi mainīt savus ikdienas paradumus, pakāpeniski vai pilnībā atsakoties no dzīvnieku produktu lietošanas uzturā. Nu šāds pētījums ir tapis arī Latvijā.

Degvielas uzpildes staciju tīkls “Virši” veicis aptauju, noskaidrojot Latvijas iedzīvotāju ikdienas paradumus un vērtējot cilvēku ieinteresētību augu uzturā. Rezultāti rāda, ka liela daļa respondentu ēdienreizēs ārpus mājas labprāt izvēlētos augu produktu maltītes. Vai pašreizējais piedāvājums spēj apmierināt augošo pieprasījumu?

Analizējot aptaujas rezultātus, “Virši” ir secinājuši, ka ir ļoti būtiski saviem klientiem piedāvāt daudzveidīgu un mūsdienīgu līdzi ņemamo ēdienu sortimentu. To pierāda arī uzņēmuma saņemtās klientu atsauksmes pēc veģetāra un vegāniska ēdiena sortimenta ieviešanas. Saskaņā ar iegūto informāciju, pircēju vēlme izmēģināt jaunas garšas ir nenoliedzama – lai arī no visiem respondentiem tikai 5% ir veģetārieši vai vegāni, 40% respondentu kā alternatīvu gaļas ēdieniem labprāt izvēlētos ēdienu, kas gatavots no augu valsts produktiem. Kā arī 29% no respondentiem vēlētos, lai reģionos būtu lielāka iespēja iegādāties veģetārus un vegāniskus ēdienus.

“Virši” Mazumtirdzniecības daļas vadītāja Linda Prūse stāsta: “Protams, ka globāli patērētāju tendences mainās ļoti strauji un lielākoties Rīgas reģions seko šīm tendencēm daudz ātrāk nekā citi reģioni un lielās pilsētas, jo šajā reģionā vienkārši koncentrējas Latvijas lielākā daļa iedzīvotāju. Arī pircēju paradumi Rīgā un reģionos ir atšķirīgi, tomēr arī šāds kritērijs nedrīkstētu būt noteicošais vegāniska un veģetāra ēdiena pieejamībai ārpus Rīgas.

Sekojot sabiedrības pieprasījumam, ieviesām burgerus – veģetāro biešu un vegānisko zirņu, kurus jau tagad ir iespējams nogaršot 44 stacijās dažādos Latvijas reģionos. Jāuzsver, ka burgera galvenā sastāvdaļa, lai burgers izdotos patiesi sulīgs, ir tajā izmantotā kotlete, kuras izgatavošanai izvēlējāmies pašmāju ražotāju.

Redzam, ka pircēju aktivitāte un interese ir augsta gan Rīgā, gan ārpus tās. Šāds sortimenta paplašināšanas lēmums bija rūpīgi izvērtēts un apsvērts, tāpēc novērtējam klientu pozitīvās atsauksmes, kuras kopā ar dažādiem ieteikumiem un vēlmēm īpaši daudz esam saņēmuši tieši no vegānu puses. Iepriecina arī fakts, ka šo piedāvājumu par labu esam atzīst arī ārpus vegānu un veģetāriešu rindām!

Turpināsim attīstīties un strādāt pie ēdienu sortimenta dažādošanas, lai ikkatrs klients Viršos spētu izvēlēties maltīti atbilstoši savai gaumei un ēšanas paradumiem, tādējādi nemanāmi iekļaujoties klientu ikdienas ritmā.”

Augu uztura aktualitāti uzsver arī projekts “Augi & Draugi”, kas palīdz restorāniem dažādot ēdienkarti ar jauniem augu ēdieniem un kuru izveidotā aplikācija kalpo kā ceļvedis ikvienam, kurš meklē gardas, vegāniskas maltīšu iespējas visā Latvijā.

“Augi & Draugi” galvenā koordinatore Ulrika Skakovska komentē: “Sekojot tendencēm visā pasaulē, pēdējo gadu laikā arī Latvijas sabiedrības ēšanas paradumos notiek pārmaiņas un arvien vairāk cilvēku ikdienā samazina dzīvnieku izcelsmes produktu patēriņu. Tomēr jāatzīst, ka daudzu kafejnīcu piedāvājums vēl neatbilst klientu gaidām un daudzviet cilvēkiem nav izvēles iespējas. Ik uz stūra ir neskaitāmi gaļas ēdienu piedāvājumi, bet patērētājam, kurš vēlas baudīt gardus ēdienus bez tās, bieži nav pat minimālu izvēles iespēju. Sevišķi svarīgi tas ir Latvijas reģionos, un tādēļ jo īpaši priecājamies, ka tieši degvielas uzpildes stacija “Virši” lēmuši attīstīt savu piedāvājumu un ieviest augu valsts burgerus. Tagad ir padomāts par visiem, kas ir ceļā, visiem, kas nedzīvo Rīgā un tūristiem, kuri pieraduši pie lielā augu valsts ēdiena piedāvājuma Eiropā.”

Interesanti:

•    Vislielāko interesi izmēģināt augu valsts pārtikas alternatīvas izrāda jaunākā paaudze vecuma grupā 18-29 gadi; pārējās vecuma grupās ir novērojama līdzvērtīga interese par to.

•    29% aptaujas dalībnieku uzskata par svarīgu iespēju izvēlēties vegānisku vai veģetāru ēdienu degvielas uzpildes stacijās;

•    Puse no aptaujā uzrunātajām sievietēm labprāt pamēģinātu veģetāro un vegānisko piedāvājumu, savukārt no aptaujātajiem vīriešiem, gandrīz trešā daļa izrāda interesi par augu valsts ēdieniem;

•    Katrs otrais aptaujas dalībnieks, kas dzīvo mazpilsētās, esot ceļā, izvēlas iegādāties karstos ēdienus degvielas uzpildes stacijās.

Veģetāro un vegānisko opciju ieviešana “Viršu” degvielas uzpildes stacijās un klientu lielā atsaucība noteikti ir ievērojams solis augu uztura pieejamības veicināšanā. Tā ir arī apliecinājusi uzņēmuma ieinteresētību visu Latvijas reģionu klientu vajadzībās un spēju sekot jaunākajām attīstības tendencēm citviet Eiropā. Vai citi sekos šim piemēram?


 1 PHD aptauja “Veģetāru un vegānisku ēdienu pieprasījums degvielas uzpildes stacijās”/ 727 respondenti / aptauja veikta 2020. gada augustā.

Informāciju par veikto sabiedrības aptauju sagatavoja A/S “VIRŠI-A” komunikācijas speciāliste Undīne Priekule.
A/S “VIRŠI-A” publicitātes foto.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *