24. augustā Esplanādē tika nosvinēts jau trešais Latvijas Vegānfestivāls. Tas bija gan dalībnieku, gan apmeklētāju ziņā grandiozākais Vegānfestivāls līdz šim. Festivāls pulcēja vairāk nekā simts dalībnieku un vairāk nekā desmit tūkstošus apmeklētāju.
Gan tirgotāji, gan dalībnieki pauž kopumā ļoti pozitīvas atsauksmes par festivālu. Vairāki no ēdiena tirgotājiem atzīst, ka nebija gatavi tik milzīgam apmeklētāju skaitam, un festivāla dienā tika iztirgojuši visu līdzi paņemto produkciju. Tirgotāju vidū bija ne vien vien vietējie ražotāji, bet arī tirgotāji no Lietuvas, Igaunijas un Krievijas.
Savukārt festivāla viesi atzinīgi ir novērtējuši plašās piedāvāto ēdienu izvēles iespējas kā arī lekciju un meistarklašu klāstu. Lekcijas un meistarklases festivālā bija apmeklētas kuplā skaitā – pat atstājot daļu interesentu aiz durvīm. Taču ir arī labā ziņa – visiem, kas palaida garām lekcijas Vegānfestivāla dienā, būs iespēja lekciju ierakstus noskatīties internetā.
Arī laikapstākļi bija labvēlīgi un ļāva apmeklētājiem baudīt festivālā nopirktos gardumus, sēžot gan pie ēdamzonā izkārtotajiem galdiem, gan Raiņa pakājē.
Kopš pirmā Vegānfestivāla rīkošanas gada, tā apmērs ir dubultojies, ļaujot secināt, cik strauji attīstās augu valsts ēdiena popularitāte sabiedrībā. Pieaugot cilvēku informētībai par klimata krīzi un lopkopības graujošo ietekmi uz to, kā arī populārākam kļūstot jautājumam par to, vai ir ētiski izmantot dzīvniekus pārtikas ražošanai, ir ticams, ka vegānisma trends turpinās kļūt lielāks arī nākotnē.
Vegānfestivāla rīkotāji ir biedrība “Dzīvnieku brīvība” – organizācija, kas strādā, lai izbeigtu dzīvnieku ciešanas rūpnieciskajā lopkopībā, kažokzvēru audzēšanā un izklaides industrijā un vēlas redzēt Latvijas sabiedrību kā tādu, kas atbildīgi, līdzcietīgi un ar cieņu izturas pret dzīvniekiem.
Kā jau katru gadu, Vegānfestivāla organizēšana lielā mērā gulstas arī uz brīvprātīgo aktīvistu pleciem – šogad festivālu palīdzēja organizēt gandrīz 100 brīvprātīgo, kas vēlas atbalstīt Vegānfestivāla galveno ziņu – “ir iespējams gardi un daudzveidīgi ēst, neizmantojot dzīvnieku produktus!”
(Izmantotais foto: Jānis Vēveris)