Pārejot uz augu valsts uzturu, tev nav jāatsakās no savām mīļākajām pankūkām, bulciņām un omletēm – visi ēdieni, kas tradicionāli satur olas, ir pagatavojami, aizstājot olas ar kādu vegānisku alternatīvu. Šeit atradīsi padomus, kā aizstāt olas dažādās receptēs, un sarakstu ar olu aizvietotājiem.
Olu aizvietošanas principi nevegāniskās receptēs
Daži olu aizvietotāji
- Ābolu biezenis
- Aquafaba
- Banāns
- Etiķis
- Gāzēts ūdens
- Kartupeļu vai kukurūzas ciete
- Kviešu milti
- Linsēklas vai čia sēklas
- Melnais sāls
- Riekstu sviesti
- Sojas jogurts
- Tofu
- Turku zirņi
- Turku zirņu milti
OLU AIZVIETOŠANAS PRINCIPI NEVEGĀNISKĀS RECEPTĒS
Saldās kūkas, pankūkas, cepumi, kēksi utml.
- Ja receptē puto olas, vislabāk ir sameklēt vegānisku recepti. Visu var gatavot bez olām, bet reizēm vajag meklēt pilnīgi jaunu recepti. Labs recepšu avots šādās situācijās ir Facebook grupa “Aquafaba”.
- Ja receptē pievieno mīklai vairākas olas, izvēlies vienu no apakšā minētajiem variantiem.
- Ja receptē pievieno mīklai vienu olu, visticamāk olas vietā nevajadzēs neko. Ja mīkla bez olas liekas pārāk sausa, pievieno mazliet šķidrumu, un ja mīkla neturas kopā, pievieno miltus.
Plāceņi un falafeli
- Plācenīši vai “kotletes” labi turas kopā un nepaliek sausi, ja pievieno mīklai svaigu sadrupinātu baltmaizi. Citi varianti ir parastie kviešu milti, kartupeļu vai kukurūzas ciete, glutēna milti, sojas milti un turku zirņu milti, bet tos nevajag pievienot pārāk daudz, lai saglabātu sulīgumu.
- Lai nepadarītu ēdienu pārāk sausu, mīci mīklu ar rokām, un kad tā sāk turēties kopā, miltus vairāk pievienot nevajag.
- Galvenais ir cept plācenīšus uz pietiekami karstas pannas un nemēģināt tos apgriezt, kamēr apakšpuse vēl nav kraukšķīga.
Pīrāgi un smalkmaizītes
- Smalkmaizītes pirms cepšanas var pārziest ar Alpro vaniļas sojas pudiņu, kuru var nopirkt Rimi, ar eļļu, kurā pievienota šķipsniņa kurkumas, ar aquafaba (sk. zemāk sarakstā), ar cukurūdeni pirms vai pēc cepšanas, vai krāsot ar kafiju siltus pēc cepšanas.
- Sāļus gardumus var pārziest ar kurkumas eļļu vai ar aquafaba, kā arī ar atšķaidītu tomātu pastu pirms cepšanas.
Panēšana
- Panēt var divos veidos – vai nu sajaucot vienu mīklu, kurā ēdienu apviļā, vai apviļājot ēdienu atsevišķi vispirms kartupeļu vai kukurūzas cietē, pēc tam ūdenī vai aquafaba un beigās rīvmaizē vai miltos.
- Panēšanas mīklai vajag miltus vai rīvmaizi, kādu šķidrumu, piemēram, ūdeni, aquafaba, alu vai augu pienu, garšvielas un cepamo pulveri.
DAŽI OLU AIZVIETOTĀJI
Ābolu biezenis
- Vienu olu var aizstāt ar 50 ml ābolu biezeņa, un ar biezeni var aizstāt arī daļu no mīklas taukiem
- Ābolu biezenis dod saldumu un sulīgumu un palīdz mīklai turēties kopā
- Kēksiem, kūku pamatnēm un mafiniem
Aquafaba
- Aquafaba ir turku zirņu, zirņu un pupiņu konservu šķidrums, no kā var cept, piemēram, bezē, taisīt majonēzi vai izmantot olu vietā dažādos ēdienos
- Aquafaba var pagatavot arī no ūdens, kurā ir vārīti turku zirņi, šķidrumu katlā reducējot
- Labākais informācijas avots par aquafaba gatavošanu un lietošanu ir Facebook grupa “Aquafaba”
Banāns
- Vienu olu var aizstāt ar samīcītu pusbanānu
- Banānu biezenis dod sulīgumu un saldumu un palīdz mīklai turēties kopā
- Pankūkām, kūku pamatnēm, kēksiem, mafiniem un vafelēm
Etiķis
- Pieliec 2 tējkarotes etiķa puslitram šķidruma, ko liek mīklā
- Etiķis stiprina cepamā pulvera un dzeramās sodas darbību un padara mīklu gaisīgāku
- Kūkām un mafiniem
Gāzēts ūdens
- Aizstāj visu vai daļu mīklas šķidruma ar gāzētu ūdeni
- Dod mīklai mīkstu struktūru
- Pievieno mīklai tieši pirms cepšanas
- Pankūkām un kūku pamatnēm
Kartupeļu vai kukurūzas ciete
- Vienu olu var aizstāt ar 50 ml cietes
- Dod mīkstumu un palīdz mīklai turēties kopā
- Kēksiem, mafiniem un cepumiem
Kviešu milti
- Vienu olu var aizstāt ar 50 ml vai mazāk kviešu miltu
- Dod stingrāku struktūru un palīdz mīklai turēties kopā
- Kūkām, pankūkām, mafiniem, bulciņām utt.
Linsēklas vai čia sēklas
- Vienu olu var aizstāt ar 3 ēdamkarotēs ūdens samaisītu 1 ēdamkaroti samaltu linsēklu vai čia sēklu
- Palīdz mīklai turēties kopā
- Cepumiem, kēksiem, mafiniem un vafelēm
Melnais sāls (kala namak)
- Dod olas garšu
- “Olu” salātiem, turku zirņu miltu “omletēm”
Riekstu sviesti
- Vienu olu var aizstāt ar 50 ml riekstu sviesta
- Dod garšu un palīdz mīklai turēties kopā
- Cepumiem, mafiniem un kēksiem
Sojas jogurts
- Vienu olu var aizstāt ar 50 ml bezpiedevas sojas jogurtu, kuru pārdod Rīgā veikali “Dabas stacija” un “Biotēka”
- Dod sulīgumu un palīdz mīklai turēties kopā
- Labākais biezpiena aizstājējs “siera” kūkās un uz plātsmaizēm
- Kēksiem, mafiniem, plātsmaizēm un “siera” kūkām
Tofu
- Vienu olu var aizstāt ar 50 g silken jeb mīkstā tofu
- Dod mīkstumu un palīdz mīklai turēties kopā
- Mafiniem, kēksiem, biezpiena vietā uz plātsmaizēm, šokolādes pudiņiem
- Parasto tofu var lietot, piemēram, “olu” salātos kopā ar turku zirņiem
Turku zirņi
- Ar dakšiņu sasmalcināti turku zirņi kopā ar tofu dod olas struktūru
- Pievieno klāt vēl margarīnu vai majonēzi un melno sāli un garšu un struktūru ir grūti atšķirt no olu salātiem
- “Olu” salātiem un smērēm
Turku zirņu milti
- Vienu olu var aizstāt ar 50 ml turku zirņu miltu
- Dod garšu un palīdz mīklai turēties kopā
- Kēksiem, mafiniem, cepumiem un pankūkām
Raksta autore ir Vegan.LV redaktore Annika. Viņa ir mācījusies agroekoloģiju un interesējas par kulturāli, sociāli, ētiski un ekoloģiski ilgtspējīgām pārtikas ķēdēm. Viņai garšo meža mellenes, itāļu ēdieni un dzērieni ar šampanieti.