Vegāniskam maztauku uzturam ir strauja, pozitīva ietekme uz veselību

Pirms pāris nedēļām zinātniskajā žurnālā Nutrition Journal tika publicēts pētījums, kurā noskaidrots, ka cilvēkiem, kuri pievērsās vegāniskam maztauku uzturam neierobežotā daudzumā, jau nedēļas laikā samazinājās asinsspiediens, cukura un holesterīna līmenis asinīs, kā arī viņi zaudēja svaru. Zināms, ka šo rādītāju krišanās ievērojami samazina 2. tipa diabēta, kā arī sirds un asinsvadu slimību risku.

Pētījumā tika novērotas veselības izmaiņas 1615 pētījuma dalībniekiem, kuri 7 dienas ievēroja kalorijās neierobežotu augu valsts uzturu ar zemu tauku (≤10% no kalorijām) saturu, augstu ogļhidrātu saturu (~80% no kalorijām) un mērenu sāls daudzumu.

Pētījuma dalībnieki septiņās dienās zaudēja vidēji 1,4 kg, un viņiem samazinājās kopējais holesterīna līmenis asinīs par vidēji 22 mg/dL. Lai gan pētījuma sākumā asinsspiediena un cukura diabēta medikamentu lietošana tika samazināta vai pārtraukta, sistoliskais asinsspiediens samazinājās vidēji par 8 mmHg, diastoliskais  par 4 mmHg, savukārt glikozes līmenis asinīs – vidēji par 3 mg/dL. Pacientiem, kuriem kardiovaskulāra notikuma risks bija virs 7,5%, pētījuma beigās tas nokritās līdz 5,5%.

Pievēršoties vegāniskam maztauku uzturam, septiņās dienās var panākt izteikti pozitīvas izmaiņas visbiežāk izmantotajos biomarķieros, kas nosaka 2. tipa diabēta un sirds un asinsvadu slimību risku.

McDougall J, Thomas LE, McDougall C, Moloney G, Saul B, Finnell JS, Richardson K, Petersen KM. Effects of 7 days on an ad libitum low-fat vegan diet: the McDougall Program cohort. Nutr J. 2014 Oct 14;13(1):99. http://www.nutritionj.com/content/13/1/99