Vegānisks maztauku uzturs izrādās efektīvākais svara samazināšanai

Pirms mēneša zinātniskajā žurnālā „Nutrition” tika publicēts pētījums, kurā salīdzinātas dažādu diētu svara samazināšanas spējas. Visvairāk svara cilvēki zaudēja, sekojot pilnībā augu valstī balstītam uzturam. Kā papildus priekšrocības vegānisks uzturs nodrošina zemāku piesātināto un nepiesātināto tauku patēriņu un mazāku ĶMI (ķermeņa masas indeksu).

Pētījumā 63 pieaugušie ar lieko svaru uz sešiem mēnešiem tika nejaušināti sadalīti dažādās maztauku, zemu glikēmisko indeksu diētu grupās  – vegāniskā (12), laktoovoveģetārā (13), peskoveģetārā (izslēdz gaļas izstrādājumus, bet iekļauj jūras produktus) (13), pusveģetārā (13), visēdāju (12). 50 dalībnieku (79%) pabeidza pētījumu.

Pētījuma beigās vegāniskā grupa vidēji zaudēja procentuāli gandrīz divarpus reizes vairāk ķermeņa svara (7,5%) nekā visēdāju (3,1%), pusveģetārā (3,2%) un peskoveģetārā (3,2%) grupa. Laktoovoveģetārā grupa vidēji zaudēja 6,3% svara. Vegāniskajā grupā visvairāk samazinājās patērēto kopējo nepiesātināto un piesātināto tauku daudzums.

Vegānisks maztauku uzturs palīdz zaudēt svaru daudz efektīvāk nekā līdz šim pieticīgās rekomendācijas vēstījušas. Visu dzīvnieku izcelsmes produktu izslēgšana, kā šķiet, ir iemesls šiem pozitīvajiem rezultātiem.

Turner-McGrievy GM, Davidson CR, Wingard EE, Wilcox S, Frongillo EA. Comparative effectiveness of plant-based diets for weight loss: A randomized controlled trial of five different diets. Nutrition. 2014 Oct 17. doi: 10.1016/j.nut.2014.09.002. http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00423-7/fulltext