Kurš gan cits, ja ne mēs paši, rūpēsies par savu veselību. Mēs esam tas, ko mēs ēdam, un mums visiem derētu būt maziem kalcija cilvēciņiem. Kāpēc kalcijs ir tik būtisks un kur to atrast?
Kalcijs nodrošina veselīgu kaulu un zobu veidošanos, tāpat tas ir nepieciešams muskuļu darbībai un asins recēšanai. Ja kalcijs netiek pietiekami uzņemts, samazinās kaulu blīvums un palielinās osteoporozes risks. Par spīti mītiem piena produkti nav vienīgais kalcija avots. Kalcijs ir atrodams tumši zaļajos lapu dārzeņos, piemēram, keilā jeb lapu kāpostos, brokoļos, sojā (tofu), kāpostos, kabačos, mandelēs un Brazīlijas riekstos, ķirbju sēklās, sezama sēklās un tahini (sezama sēklu pastā), čia sēklās, vīģēs u.c.
Atceries! Kalcijam uzsūkties traucē dzelzs, tāpēc centies nelietot dzelzi un kalciju saturošus produktus vienā ēdienreizē. Toties kalcijam “saskan” ar D vitamīnu, tāpēc atceries uzņemt arī to!