B12 ir cilvēkam ļoti nozīmīgs vitamīns. Tā trūkums var negatīvi ietekmēt koncentrēšanās spējas, atmiņu, nervu sistēmu un veicināt mazasinību. Vai to tiešām var atrast tikai dzīvnieku valsts produktos?
Par B12 vitamīnu bieži dzird tieši vegānisma kontekstā, jo tā populārākais avots ir dzīvnieku valsts produkti. Tomēr B12 vitamīns rodas nevis no dzīvniekiem, bet no baktērijām, kas mīt dabā. Piemēram, B12 varētu uzņemt, apēdot no dobes tikko izrautu burkānu vai dzerot svaigu avota ūdeni. Šis B12 ieguves veids mūsdienās ir grūtāks, jo ūdens tiek hlorēts un dārzeņi – mazgāti.
B12 rodas arī atgremotājdzīvnieku (govju, aitu) kuņģī, toties pārējie dzīvnieki – cūkas un vistas – pašas to nerada un uzņem tikai caur pārtiku. Tā kā cūkas un vistas industriālajās fermās ārā neganās, viņām nav iespējas uzņemt B12 dabīgi caur pārtiku. Tāpēc nereti dzīvniekiem tiek doti B12 uztura bagātinātāji vai ar to bagātināta lopbarība. Še tev nu bija ar B12 bagātie dzīvnieku produkti…
Labi, bet tad vismaz liellopa gaļa un piena produkti ir drošs B12 uzņemšanas veids? Kā izrādās, ne vienmēr! Lai govs saražotu B12, tai nepieciešams ar uzturu uzņemt kobaltu. Latvijas augsnē kobalta saturs ir zems. Tādēļ arī kobalts ir lopkopības piedevu sarakstā. Īsi sakot, mūsdienās ir grūti runāt par jebkāda veida dabiskumu, kad runājam par industriālo lopkopību.
Jebkurā gadījumā, B12 deficīts var rasties arī cilvēkiem, kas uzturā lieto gaļu, tādēļ B12 pietiekamību organismā ir vērts pārbaudīt ikvienam. B12 uztura bagātinātāji obligāti jālieto cilvēkiem, kas uzturā neiekļauj dzīvnieku valsts produktus. Uzturā var iekļaut arī ar B12 bagātinātus augu valsts produktus, piemēram, augu pienus un rauga pārslas (meklē Dabas stacijā). Ne visi pieni un rauga pārslas ir bagātināti ar B12 vitamīnu – pirms iegādāšanās izlasi sastāvu!