Vai tev liekas, ka bez siera, sviesta un biezpiena vairs nav nekā ko likt uz maizes? Neuztraucies, variantu ir bezgala daudz! Te dažas idejas:
ZIRŅU UN PUPIŅU PASTĒTES
Liec vārītus zirņus, lēcas vai pupiņas kopā ar eļļu un garšvielām blenderī un visgaršīgākā pastēte gatava! Eksperimentē ar dažādiem pākšaugiem, eļļām un garšvielām un pievieno arī tahini, citus sēklu un riekstu sviestus un dažādus dārzeņus, piemēram, grillētu papriku, krāsnī ceptas bietes, saulē kaltētus tomātus vai lapu kāpostu. Esi radošs!
RIEKSTU UN SĒKLU SVIESTI UN SIERI
Maize ar zemesriekstu sviestu un banānu vai ābolu šķēlēm jau ir klasika, bet pamēģini arī tahini jeb sezama sēklu sviestu vai kaņepju pavalgu. Tie visi ir atrodami veikalos, bet ja mājās ir jaudīgs blenderis, vari arī svietus un pat sierus gatavot pats no riekstiem un sēklām.
TOFU, TEMPE UN SEITANS
Ar apceptām tofu, tempes un seitana šķēlēm maizītes kļūst par pavisam sātīgu uzkodu. Vārīšanas vietā cep seitanu cepeškrāsnī, un pagatavo cepeti, no kā nogriezt šķēlītes, kuras likt uz maizes. Kūpinātais tofu toties ir tik garšīgs pats par sevi, ka to var likt uz maizes taisni no pakas!
DĀRZEŅI
Ļauj vaļu fantāzijai – svaigus gurķus, tomātus un zaļumus, grilētus baklažānus un papriku, sarīvētu burkānu, kolrābi un rāceni, apceptas kabaču šķēlītes, dažādus dīgstus…
DAŽĀDI SALĀTI
Sātīgas maizītes sanāk arī ar dažādiem salātiem. Kā būtu, piemēram, maizītes ar sēņu, kartupeļu vai marinēto gurķu salātiem vai ar tofu skramblu?
AVOKADO
Avokado var likt uz maizes šķēlītēs, to ar dakšiņu saspaidot vai kā gvakamoli. Avokado šķēles garšo lieliski uz rupjmaizes ar tahini!
MARGARĪNS UN EĻĻA
Vienkāršākais variants, protams, ir smērēt sviesta vietā vegānisku margarīnu. Pamēģini arī baltmaizi ar dažādām kvalitātīvām eļļām, pipariem un sāli, un par spīti tam, ka kombinācija izklausās aizdomīga, kokoseļļa un rupjmaize garšo fantastiski kopā.
VEGĀNISKIE SIERI UN DESAS
Kad sagribas kādu maizīti, kas garšo tieši kā bērnībā, bet negribi, lai kādam jācieš tavas maizītes dēļ, nopērc vegānisku sieru un desu! Vegāniskas alternatīvas sieriem un desām var atrast Rīgā veikalos “Dabas stacija”, “Sojas produkti”, “Zaļā govs” vai pasūtīt no “Veggo”.
Raksta autore ir Vegan.LV redaktore Annika. Viņa ir mācījusies agroekoloģiju un interesējas par kulturāli, sociāli, ētiski un ekoloģiski ilgtspējīgām pārtikas ķēdēm. Viņai garšo meža mellenes, itāļu ēdieni un dzērieni ar šampanieti.