Šovasar sociālos tīklus un ziņu portālus piepildījušas fotogrāfijas ar tikko atrastām vai jau gardi pagatavotām koši dzeltenām sēnēm. Tās ir sērpiepes (lat. Laetiporus sulphureus, ang. Sulphur shelf, chicken of the woods), kas īpaši iecienītas kļuvušas, pateicoties kādai to īpašībai: daudziem piepes garša un tekstūra atgādina vistas gaļu! Noskaidrosim, kā dabā atpazīt sērpiepes (iesauktas arī par “meža vistām”), kur tās meklēt un kā visgaršīgāk pagatavot!
Kas ir sērpiepe?
Eiropā un Ziemeļamerikā sastopami vairāki paveidi, taču, kā norāda portāls Letonika, Latvijā aug tikai parastā sērpiepe. Tā ir viengadīga sēne izteikti dzeltenā vai dzeltenoranžā krāsā, no kuras, domājams, arī guvusi savu nosaukumu. Sērpiepes var sasniegt iespaidīgus izmērus — līdz pat 60 cm platumu.
Sērpiepies ir lietojamas uzturā, taču ir vairākas lietas, kas jāievēro. Sēņu pazinēji īpaši uzsver, ka vislabākā garša piemīt jaunākām piepēm. Savukārt vecākas sērpiepes ir sīkstākas, un to garša rūgtāka. Jaunās piepes atpazīsi pēc to spilgtākas krāsas un mīkstuma. Vecākas būs cietākas, un to krāsa — blāvāka. Atsevišķos gadījumos iespējama arī alerģiska reakcija, tāpēc esi uzmanīgs!
Sērpiepes ir vērtīgas ne tikai to garšas dēļ. Tās tiek uzskatītas par labu olbaltumvielu, kālija un C vitamīna avotu, un satur arī A vitamīnu. Tā kā sērpiepes satur lielu daudzumu ūdens, tajās ir maz kaloriju.

Kur to meklēt?
Latvijā sērpiepes parādās maijā. Īpaši bieži tās sastopamas jūnijā, retāk arī pārējos vasaras mēnešos un rudenī. Tās aug uz lapu koku stumbriem un celmiem. Sērpiepes atradīsi augam gan mežos, gan pilsētvidē. Atceries, ka nepieciešams izvērtēt pilsētā augošas sēnes atrašanās vietu un iespējamību, ka tā bijusi pakļauta piesārņojumam.
Speciālisti iesaka būt uzmanīgiem, atrodot sērpiepes un citas sēnes, kas aug uz īvēm vai to tuvumā. Latvijā īves, kurām gandrīz visas koka daļas ir indīgas, uzskatāmas par savvaļā reti sastopamu koku. Viedokļi par to, vai sēnes tiešām uzsūc sevī indīgās vielas, atšķiras. Tomēr visdrošāk būtu tās iegūt no citiem kokiem. Pašai sērpiepei nav indīgu “līdzinieču” citu sēņu vidū.

Pagatavošana
Sērpiepes savā ēdienkartē vari iekļaut visdažādākajos veidos. Tās labi garšos gan vienkārši apceptas tavās iecienītākajās garšvielās, gan kā sautējumu, risoto, burgeru un citu ēdienu sastāvdaļas. Pirms gatavošanas sērpiepi ieteicams notīrīt ar mitru auduma vai papīra dvieli. To neiesaka likt ūdenī, jo porainā virsma var uzsūkt par daudz mitruma. Tāpat sērpiepe viegli uzsūks eļļu.
Sērpiepju apjomi parasti ļauj sagatavot visai lielus krājumus. Apceptu to droši vari ilgstoši uzglabāt saldētavā. Izņemot no saldētavas, to gatavo neatkausētu, lai sēne nekļūtu pārāk samirkusi.
Pamēģini kādu no šīm receptēm:
Krēmīga sērpiepes zupa
Sērpiepes burgers
Sērpiepes fahitas
Vai esi atklājis īpaši gardu sērpiepes recepti? Padalies ar mums un ietago Vegan.lv Instagram!