Lai gan sēņu lasīšanas sezona šogad ir jau beigusies, tas nebūt nenozīmē, ka nevaram baudīt sēnes savā uzturā. Nekas, protams, nepārspēs mūsu pašu baravikas vai gailenes, bet šampinjoni ir laba alternatīva, kad mūsu meža sēnes nav pieejamas. Viegli pagatavojama un sātīga!
Sastāvdaļas:
- 900g šampinjonu
- Olīveļļa
- 1 sīpols
- 2 daiviņas ķiploka
- 1,5 ēdamkarotes miltu
- 2 dārzeņu vai sēņu buljona kubiciņi
- 5-6 zariņi svaiga timiāna (ja nav pieejams, tad derēs arī kaltēts)
- 200 ml auzu vai kokosriekstu piena krēmu (pēc ieskatiem)
- Sāls un svaigi malti pipari
Pagatavošana:
- Sagriez šampinjonus šķēlēs un sakapā sīpolu.
- Zupas katlā ielej olīveļļu un liec sildīties uz vidēji lielas uguns. Kad eļļa uzsilusi, pievieno šampinjonus. Cep, līdz liekais šķidrums no sēnēm ir iztvaikojis un tās sāk apbrūnināties (apmēram 15 minūtes).
- Kamēr sēnes cepas, atsevišķā katlā vai tējkannā liec vārīties apmēram 1l ūdens.
- Kad sēnes apcepušās, pievieno sakapāto sīpolu un cep, līdz sīpols kļuvis caurspīdīgs (apmēram 5 minūtes).
- Pievieno miltus un maisot cep apmēram 2 minūtes, lai noņemtu miltaino garšu.
- Sasien kopā timiāna zariņus un kopā ar ķiploka daiviņām liec katlā.
- Pārlej sēnes ar uzvārīto ūdeni, pievieno buljona kubiciņus. Visu labi apmaisi, sagaidi, līdz sāk burbuļot, un atstāj vārīties uz mazas uguns vienu stundu.
- Kad zupa izvārījusies, izmakšķerē timiāna zariņus un sablenderē zupu, izmantojot rokas blenderi vai parasto blenderi. Izmanto tikai tādu blenderi, kas ir piemērots lietošanai ar karstiem šķidrumiem!
- Iemaisi sablenderētajā zupā krēmu un pārbaudi, vai nevajag pievienot papildu sāli un/vai piparus.
- Baudi tāpat vai kopā ar svaigi grauzdētu maizīti!
Autores recepte. Foto no dishingouthealth.com