Maijs ir gan sparģeļu, gan savvaļas dārzeņu laiks. Viens no daudzveidīgākajiem savvaļas dārzeņiem ir ugunspuķe – tās lapas var kaltēt un fermentēt tējai, no puķēm var vārīt sulu vai ievārījumu, savukārt jaunu augu un augu galotņu garša atgādina sparģeļus. Vāc jaunus augus pavasara pašā sākumā vai augu galotnes pirms pumpuru parādīšanās un pasniedz kā pirmo ēdienu pavasara svētkos vai kā piedevu galvenajam ēdienam! Īpaši labi ugunspuķes garšo ar tradicionālo sparģeļu piedevu – holandiešu mērci.
Sastāvdaļas
Ugunspuķēm:
- apmēram 10 jaunu ugunspuķu vai ugunspuķu galotņu katram ēdājam
- sāls, pipari pēc garšas
- eļļa cepšanai
Vegāniskajai holandiešu mērcei:
- 3 ēd.k. vegāniska margarīna
- 2 ēd.k. kviešu miltu
- 250 ml augu piena, piemēram, auzu piena
- 2 ēd.k. citronsulas
- šķipsniņa Kajennas piparu
- šķipsniņa kurkumas
- sāls, pipari pēc garšas
Pagatavošana
- Blanšē tīrītas ugunspuķes. Mēra atsevišķos traukos miltus un augu pienu, lai tas nebūtu jādara gatavošanas laikā.
- Katliņā silda margarīnu, līdz tas ir izkusis. Pievieno miltus, visu laiku maisot ar putojamo slotiņu.
- Turpina maisot un pakāpeniski pievieno apmēram pusi no augu piena. Kad šķidrums sāk biezēt, pievieno atlikušo augu pienu, visu laiku kārtīgi maisot.
- Pievieno citrona sulu, Kajennas piparus, sāli un piparus. Samaisa. Kurkumu pievieno tikai tik, cik vajag, lai mērces krāsa būtu vēlama. Noņem katliņu no plīts.
- Karsē eļļu uz pannas. Ātri apcep ugunspuķes uz lielas uguns, pievieno sāli un piparus. Pasniedz ar citrona gabaliņu un holandiešu mērci.
Receptes autore ir Vegan.LV redaktore Annika. Viņa ir mācījusies agroekoloģiju un interesējas par kulturāli, sociāli, ētiski un ekoloģiski ilgtspējīgām pārtikas ķēdēm. Viņai garšo meža mellenes, itāļu ēdieni un dzērieni ar šampanieti.