Pildīti cukini

Publicēts Publicēts Pamatēdieni, Receptes

Sastāvdaļas:

  • 6 vidēji cukini
  • olīveļļa
  • 1 sarkanais pipars, sasmalcināts
  • 1 vidējs sīpols, sasmalcināts
  • 3 lielas ķiploku daiviņas, sasmalcinātas
  • 200 g svaigu sēņu, sasmalcinātas
  • 2 vidēji tomāti vai 4-6 plūmju tomāti, sasmalcināti
  • 1 buntīte svaiga bazilika
  • sāls un pipari pēc garšas
  • ½ glāze rīvmaizes

 

  1. Apgriež cukini kātu, bet nenogriež to pavisam. Uzmanīgi pārgriež katru cukini horizontāli uz pusēm, izveidojot divas “laivas”. Izmanto mazāku nazi, lai izdobtu “laivas” nepilna centimetra biezumā. Neizmet izgrieztās daļas. Ievieto cukini “laivas” ieeļļotā vai ar cepampapīru izklātā cepampannā.
  2. Uzsilda olīveļļu lielā katlā. Pievieno sarkano piparu, pēc dažām minūtēm sīpolu, vēl pēc dažām minūtēm ķiploku. Vāra uz lēnas uguns, kamēr dārzeņi paliek mīksti, sīpoli kļūst caurspīdīgi, bet ne apbrūnējuši. Pievieno sēnes un sasmalcinātas izgrieztās cukini daļas. Pēc dažām minūtēm pievieno tomātus, baziliku, sāli un piparus.  Ieslēdz sildīties cepeškrāsni uz 180 °C.
  3. Vāra dārzeņus bez vāka apmēram 15 minūtes (tā, lai tie nekļūst pārāk mīksti un biezeņveidīgi). Ja ir daudz šķidruma, izkāš dārzeņus caur sietu, bet šķidrumu neizlej. Pēc tam pieber rīvmaizi, lai masa labāk turas kopā. Sapilda masu cukini “laivās” – pildījumam vajadzētu būt tik daudz, lai katrai “laivai” būtu neliels uzkalniņš. Var aplaistīt ar nolieto dārzeņu šķidrumu.
  4. Cep 30-45 minūtes, tā lai “laivas” kļūst mīkstas, bet joprojām uztur sākotnējo formu. Kamēr cepas, ik palaikam pārbauda – ja “laivas” kļūst pārāk sausas vai brūnganas, pārklāj tās ar foliju līdz cepšanas pēdējām dažām minūtēm, un cepot dažas reizes samitrina.

Pirms iepildīšanas cukini formās, dārzeņiem var pievienot arī vegāno sieru vai arī uzrīvēt to pa virsu cepšanas pēdējās minūtēs. Var pievienot arī sasmalcinātu vai sadrupinātu tofu. Pildītus cukini pagatavot ir viegli, un tie lieliski der gan kā uzkodas, gan kā pamatēdiens. Visvairāk laika aizņem tieši dārzeņu griešana – veicas tiem, kam pieejams virtuves kombains!