Šis karijs ir piemērots tieši šādam lietainam un drēgnam laikam, kādas mūs šobrīd “lutina”. Karijs sasilda gan ar savu priecīgi dzeltenīgo krāsu, gan ar savu tumīgumu. Recepte ir domāta kā iedvesma, kuru varat adaptēt pēc sirds vēlmēm, pievienojot citus dārzeņus, pākšaugus vai zaļumus.
Sastāvdaļas (4 cilvēkiem):
- 2 iepakojumi/bundžiņas turku zirņu
- 2 bundžiņas kokosriekstu piena
- 2 – 3 batātes jeb saldie kartupeļi
- 1 liels sīpols
- 2 – 3 daiviņas ķiploka
- īkšķa lieluma ingvera gabals
- Spināti vai keila salāti
- Svaigas piparmētru vai pētersīļu lapiņas (dekorēšanai pēc izvēles)
- 3 ēd.k. olīveļļas
- 1,5 ēd.k. kurkumas
- 1 tējkarote čili pipari (malti vai granulas)
- sāls un pipari pēc garšas
- 1 dārzeņu buljona kubiciņš
Pagatavošana:
- Sāc ar sīpola, ķiploku un ingvera sakapāšanu sīkos gabaliņos. Batātes sagriez kumosa lieluma kubiciņos.
- Lielākā čuguna vai parastā katlā uzsildi olīveļļu uz vidējas uguns. Liec cepties sīpolus, ķiplokus un ingveru. Pievieno mazliet sāls un piparu, kas palīdzēs apcepšanas procesā. Cep līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi.
- Pievieno batātes gabaliņus un turpini cept uz vidējas uguns. Ik pa laikam apmaisi. Vēro, lai nepiedeg. Ja nepieciešams, pievieno vēl olīveļļu.
- Kamēr dārzeņi kļūst mīkstāki, nolej lieko šķidrumu no turku zirņiem un noskalo tos. Tu vari izmantot arī svaigus turku zirņus, bet pirms likšanas karijā tev tie jānovāra!
- Pievieno turku zirņus pārējiem dārzeņiem un atkal mazliet apsāli.
- Šai brīdī pievienosim arī garšvielas, kas dos karijam raksturīgo garšu un krāsu. Pievieno čili piparus pēc vēlmes. Iesaku sākt ar mazāku daudzumu, ja vēl neesi pieradis pie asuma ēdienā. Pievieno kurkumu. Apmaisi un ļauj cepties 5–10 minūtes.
- Kad zirņi sāk kļūt mīksti un dalīties, pievieno kokosriekstu pienu. Pirms atvēršanas sakrati, lai krēmīgā daļa sajaucas ar ūdeņaino, bet nezutraucies, ja neizdevās, jo katlā tāpat viss sajauksies kopā. Maisot kokosriekstu pienu, mēģini arī noskrāpēt visu to labumu, kas ir pieķēries katla dibenā. Šie ķiploku un ingvera krikumi piedos karijam viņa raksturīgo garšu.
- Uzvāri ūdeni tējkannā vai katliņā. Pievieno ūdenim dārzeņu buljona kubiciņu un ielej 2 glāzes karstā buljona karijā. Vari izmantot arī vienu no kokosriekstu piena bundžiņām un piepildīt to divas reizes ar ūdeni un buljona kubiciņu pievienot pa taisno karijā. Tikai uzmanīgi, metāls ātri sakarst!
- Pievieno sāli un piparus, visu apmaisi un ļauj mierīgi burbuļot 30–35 minūtes. Ik pa laikam pārliecinies, ka nekas nav pielipis pie katla dibena vai neburbuļo pāri katla malām. Vāroties karijs lēnām paliks biezāks un vairs nelīdzināsies zupai.
- Saplēs spinātus vai keilu mazākos, kumosa lieluma gabaliņos. Atbrīvojies no cietiem kātiņiem.
- Kad karijs ir sabiezinājies un ieguvis tev tīkamu konsistenci kā arī batātes ir kļuvušas mīkstas, pievieno zaļumus. Ja karijs tev šķiet par šķidru, tad pavāri vēl 10 minūtes.
- Pasniedz kariju uzreiz un pārkaisi mazliet ar kurkumu, olīveļļu un piparmētru vai pētersīļu lapiņām. Kariju var ēst pašu par sevi vai ar rīsiem, apgrauzdētiem tortiljas gabaliņiem.
Recepte adaptēta no The New York Times
Foto The New York Times