Rudens ir atnācis ne tikai ar aukstāku laiku ārā, bet arī ar labumu ražu. Man tas parasti nozīmē arī paprāvu kaudzi ar marinētām bietēm no omes. Tad nu šī recepte nāk talkā šo biešu ražu garšīgi noēst! Bet neraizējies, ja Tev nav omes bietes, dikti labi garšos arī apcepto biešu variants.
Sastāvdaļas (2 porcijām):
- 200 g zaļo (franču) lēcu
- Spināti
- 2-3 lauru lapas
- 1 tējkarote timiāna
- 1 sarkanais sīpols
- 1 tējkarote brūnā cukura
- 1 tējkarote kumīna (vairāk, ja nepieciešams)
- Marinētas vai vārītas bietes
- Olīveļļa
- Sāls un pipari
- Vegāniskais krēmsiers (pasniegšanai, pēc izvēles)
Pagatavošana:
- Ja gatavo ar vārītām bietēm, tad vispirms tās būs jāapcep krāsnī. Uzsildi krāsni līdz 200° C. Sagriez bietes sev vēlama izmēra gabaliņos un izkārto uz cepampannas. Aplaisti ar olīveļļu, pievieno sāli, piparus un kumīnu, un apmaisi. Liec cepties, kamēr mīkstas un aprāvušās. Laiks būs atkarīgs no gabaliņu lieluma, bet tās būs aptuveni 20 minūtes.
- Piepildi mazo katliņu ar ūdeni līdz pusei un liec vārīties. Kamēr ūdens vārās, noskalo lēcas vēsā ūdenī. Liec lēcas vārīties un pievieno pustējkaroti sāls, lauru lapas un timiānu. Lēcas vārās apmēram 15 minūtes.
- Kamēr lēcas vārās, nomizo un pārgriez sīpolu uz pusēm. Katru pusīti sagriez tā, lai sanāk sīpolu pusriņķīši.
- Uz vidējas uguns liec sildīties pannu. Pievieno ollīveļļu un, kad panna uzkarsusi, pievieno sīpolus. Cep līdz sīpoli kļūst mīksti, apmēram 5 minūtes.
- Kad sīpoli kļuvuši mīksti, pievieno cukuru. Maisi un ļauj sīpoliem karamelizēties.
- Pārbaudi vai lēcas ir gatavas (mīkstas). Kad lēcas ir Tev vēlamajā mīkstumā, tad nolej lieko ūdeni. Atceries izņemt lauru lapas! Pievieno nokāstās lēcas sīpoliem pannā.
- Pievieno kumīnu, sāli un piparus, un apmaisi. Nogaršo un pievieno vēl garšvielas pēc vajadzības.
- Liec klāt spinātus un iecilā lēcās. Ļauj tiem apsautēties.
- Pasniedz ar marinētām vai apceptām bietēm. Iesakām arī trauka apakšā izsmērēt krēmsiera kārtu, kas lieliski papildinās lēcas un bietes.
Autores recepte. Foto no feastingathome.com