Veselība

Oksfordas Universitātes pētījums: vegānisks uzturs var glābt miljoniem cilvēku dzīvību

Publicēts

Ēdot vairāk augļu un dārzeņu un samazinot gaļas patēriņu, līdz 2050. gadam iespējams pasargāt miljoniem dzīvību, drastiski samazināt siltumnīcefektu un ietaupīt miljardiem dolāru gadā veselības aprūpes un klimata izmaiņu novēršanas jomās. Pie šāda secinājuma nonākuši Oksfordas universitātes pētnieki. “Mēs nesagaidām, ka visi kļūs par vegāniem,” komentē Dr. Marko Springmens, pētījuma galvenais autors un Oksfordas Mārtina […]

Veselība

Gaļu iesaka izslēgt no veselīgam uzturam ieteicamo produktu saraksta

Publicēts

ASV Uztura vadlīniju konsultatīvā komiteja (Dietary Guidelines Advisory Committee— DGAC) 2014. gada 15. decembrī nolēma, ka gaļa būtu jāizslēdz no amerikāņiem uzturā ieteicamo produktu saraksta, tā vietā iesakot vairāk lietot pārtikā augu valsts produktus. Lēmuma pamatā ir fakts, ka augu valsts produktu lietošana nodrošina lielāku vides ilgstspēju un samazina indivīda ekoloģiskās pēdas nospiedumu. Agrāko sanāksmju […]

Vide

Kā lopkopība ietekmē ainavu

Publicēts

Lopkopības ietekme uz vidi ir burtiski acīmredzama. Tas, kas Miškas Henera (Henner) attēlos izskatās pēc abstrakti apokaliptiskiem mākslas darbiem, patiesībā ir no Zemes mākslīgajiem pavadoņiem fotografētas dzīvnieku audzēšanas lielfermas ar milzīgām mēslu bedrēm. Šajos mēslu “ezeros” ir īpaši augsta amonjaka, slāpekļa un fosfora koncentrācija, kā arī slimības izraisošas baktērijas — Salmonella, E. coli, Cryptosporidium un […]

Vide

Lopkopība – vislielākais drauds videi

Publicēts

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (PLO) speciālisti laiduši klajā informatīvu materiālu ar nosaukumu “Mājlopu garā ēna” (Livestock’s long shadow), ar kura palīdzību cerēts pievērst sabiedrības uzmanību lopu audzēšanas briesmām videi. Dokumentā brīdināts, ka mājlopu dēļ tiek spēcīgi veicinātas klimata pārmaiņas, piesārņots gaiss, augsne, ūdens, kā arī iznīcināta bioloģiskā daudzveidība (biodiversitāte). PLO brīdina, ka, tā kā paredzēts, ka gaļas patēriņš līdz 2050. gadam dubultosies, ir steidzami nepieciešams vismaz uz pusi samazināt mājlopu radīto ietekmi uz vidi, lai kaut vai saglabātu pašreizējo vides piesārņojuma stāvokli un to nepalielinātu.

Vide

Vegānisms un ekoloģija

Publicēts

Dzīvnieku izcelsmes produktu (it sevišķi gaļas) lietošana uzturā vēl nesenā pagātnē ir bijusi turīgāku iedzīvotāju privilēģija, bet vienkāršu zemnieku ēdienkartē dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielu īpatsvars bija ievērojami mazāks. Pateicoties lauksaimniecības industrializācijai un dzīves līmeņa pieaugumam, tā sauktajās attīstītajās valstīs gaļa masveidā no luksusa preces kļuva par vienu no galvenajiem uzturvielu avotiem. Rodoties masveida pieprasījumam pēc gaļas […]

Ētika

Filma “Saskatot saikni”

Publicēts

Mūsdienīga dzīve… Vai tas var būt arī veselīgs, aizraujošs, godīgs un apzinīgs dzīvesveids? Saistību apzināšanās… Atbildīga izvēle… Radikālas pārmaiņas ēdienkartē… Augu valsts uzturs… Astoņi iedvesmojoši stāsti! Kā ar ikdienas izaicinājumiem un dilemmām virtuvē un citās dzīves sfērās tiek galā dietologs, šefpavārs, zemnieks, sportiste un jaunā māmiņa? Viņi ir pieņēmuši atbildīgu lēmumu, kļuvuši par vegāniem, un viņu izvēle ir veselīga, pilnvērtīga un videi nekaitīga!